Századvég: Továbbra is a Fidesz az élen

Valamelyest nőtt ugyan az MSZP támogatottsága októberhez képest, de továbbra is a Fidesz áll az élen - derül ki a Századvég novemberi elemzéséből. Némileg javult a Medgyessy-kormány megítélése, de egyúttal pozitívabbá vált az ellenzék értékelése is. A Századvég szerint mostanra lefékeződött a két nagy párt támogatottságának átrendeződése.

A Századvég Politikai Elemzések Központja által november elején végzett felmérés szerint az összes megkérdezett körében az MSZP támogatottsága 28, a Fideszé 30 százalék. A megkérdezettek közül az SZDSZ-t mindössze 3, az MDF-re pedig 2 százalék támogatja .

Az előző havi adatokhoz képest mindez az MSZP esetében 3, a Fidesz esetében 1 százalékpontos növekedést, az SZDSZ-nél pedig 1 pontos csökkenést jeleztek. Az MDF támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban.

A valamilyen pártot választók körében 4, a szavazáson biztosan résztvevő pártválasztók körében pedig 2 százalékpont a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A megkérdezettek 31 százaléka vagy nem kívánt válaszolni a feltett kérdésre, vagy pedig bizonytalan volt a pártválasztás terén.

A közvélemény-kutatás szerint mostanra megállt az a nyár óta tartó folyamat, amelynek során folyamatosan csökkent azok száma, akik az MSZP választási győzelmére tippeltek. Ezúttal a válaszadók 40 százaléka gondolta úgy, hogy egy most esedékes parlamenti választást a szocialisták nyernének meg. Egy hónappal ezelőtt még csak 38 százalék vélekedett így.

A mostani felméréskor a válaszadók 56 százaléka gondolta úgy, hogy a Fidesz nyerne egy mostani parlamenti választást. Ez 2 százalékos csökkenést jelent az előző havi adatokhoz képest.

A legnagyobb ellenzéki párt táborának 82 százaléka biztos a Fidesz győzelmében, 6 százalék szerint az MSZP nyerne, 12 százalék pedig bizonytalan. A szocialista szimpatizánsok közül csak 70 százalék számít pártja győzelmére, 13 százalék a Fidesz győzelmére tippel, 16 százalék bizonytalan.

A Századvég kutatása szerint nőtt azok száma, akik egy most vasárnap tartandó szavazáson elmennének voksolni. Ezúttal 61 százalék válaszolta azt, hogy részt venne a voksoláson. Szeptember óta ez 6 százalékos növekedést jelent.

A felmérés kitért arra is, hogy mekkora az egyes pártok elutasítottsága. Ezek szerint a válaszadók 29 százaléka semmiképpen nem szavazna az MSZP-re, a Fidesz esetében ez a szám 26 százalék. A legelutasítottabb párt továbbra is a MIÉP, a megkérdezettek közel fele, 48 százalék semmiképpen nem voksolna erre a pártra.

A közvélemény-kutatás szerint a múlt havi adatokhoz képest valamelyest pozitívabbá vált a Medgyessy-kormány megítélése. A megkérdezettek egy mínusz 100-tól plusz 100-ig tartó skálán értékelhették a kormányt, amely jelenleg mínusz 13 ponton áll.

Érdekesség, hogy a Fidesz-tábor körében 6 ponttal javult a kormány tevékenységének megítélése. Javult az ellenzék megítélése is, összesen 7 ponttal. Az MSZP táborában 1, a Fidesz-szimaptizánsok körében 9 ponttal.

A Századvég szerint a novemberi adatfelvétel azt mutatja, a két nagy párt erőpozíciójának nyár közepén megindult látványos átrendeződése - melynek eredményeként a Fidesz átvette a listavezető pozíciót az MSZP-től - az ősz folyamán lefékeződött. Az elmúlt három hónapban stabilizálódtak az erőviszonyok, az októberben és novemberben a biztosan szavazó pártválasztók körében tapasztalható ingadozás nem volt túl jelentős.

KAPCSOLÓDÓ CIKK