Idősek otthona vagy földhivatal költözött a bezárt iskolákba

Üresen áll sok, évek óta bezárt közoktatási intézmény, mivel senki nem akarja kibérelni, vagy megvásárolni a csak jelentős költségekkel hasznosítható épületeket. Ritka az is, hogy a bezárt iskolában hasonló funkciójú intézmény kapott helyet, sok helyen teljesen másra - földhivatalnak, munkaügyi központnak, idősek otthonának használják az épületeket.

Az elmúlt években bezárt közoktatási épületek harmada még ma is üresen áll - írja a Népszabadság a Pedagógusok Szakszervezetének felmérése alapján. Átok Antal, a szakszervezet alelnöke szerint az elhagyott ingatlanok egyre rosszabb állapotba kerülnek, értékesítésük pedig még nehezebb lesz, jóllehet a csak jelentős ráfordítással hasznosítható ingatlanokért most sem tolonganak a vevők.

Egyes iskolákban eredeti funkciójától gyökeresen eltérően használják, így Oroszlányban csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cég, Hódmezővásárhelyen földhivatal, Tiszaújvárosban munkaügyi központ, Nagykanizsán fiatal házasok bérháza, és cigány kisebbségi ház foglalja el a diákok helyét, Kőbányán pedig idősek otthonaként szolgál az egykori Száva Utcai Általános Iskola épülete.

Árok Antal szerint az volna a jó, ha a közoktatási intézmények bezárása vagy átszervezése nyomán felszabadult forrásokat oktatási célokra fordítanák, ám ez általában nem így történik. Ritka a kivétel, például Győr, a későbbiekben is oktatási célokra használják majd a bezárt iskolákat. Katolikus egyházi iskola, középiskola költözik, vagy nevelési tanácsadó lesz a most üresen álló iskolákból, óvodákból, de a Nyugat-magyarországi Egyetem is egykori általános iskolai épületet vesz bérbe.

Békéscsabán egy volt óvoda épülete ma menekült gyermekek iskolájaként funkcionál. Szolnokon egy volt kertvárosi általános iskola épületében alapítványi iskola működik, egy másik általános iskola helyére középiskola költözött, egy harmadikat pedig gyermekházzá és könyvtárrá alakítottak át.

Sok helyen azonban üresen állnak lés pusztulnak az épületek, így a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jákfalván, Deteken. Bereten viszont még reménykednek, hogy növekszik majd a gyermekek száma, és akkor újra megnyitják az iskolát. A Zala megyei Lispeszentadorjánban két éve megszüntetett általános iskola épülete szintén üresen árválkodik. Egerben az idén bezárt kisegítő iskola épületét eladásra hirdették meg - vevő azonban nem volt. A szintén idán bezárt általános iskolát el vagy bérbe kívánja adni az önkormányzat, de még erre sincs jelentkező - derül ki a Népszabadság cikkéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK