A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke hárommillió forint kártérítést követel Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselőtől, mert nyilatkozatában bűnözőnek állította be őt. Török védője szerint a kifogásolt nyilatkozat a véleményszabadság határain belül maradt.

A PSZÁF elnöke által indított személyiségi jogi per kedden kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. A jogsértés megállapításán túl nyilvános elégtételadást és a korábbi 6 millió forintról 3 millióra leszállított kártérítést követel a PSZÁF elnöke a perben. Ugyanakkor Szász Károly jogi képviselője a keddi tárgyaláson jelezte azt is, hogy ügyfele eláll a pertől, ha Török Zsolt nyilvánosan bocsánatot kér.

"Szász Károllyal és a vele hasonlókkal szemben úgy kellene eljárni, hogy vagyonelkobzás és onnantól kezdve tárgyalunk, hogy meddig fog börtönben ülni" - mondta Török Zsolt MSZP-s képviselő az egri városi tévé augusztus 31-i adásában. A kereset szerint személyiségi jogi jogsértést valósított meg nyilatkozatában a szocialista képviselő azzal is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét pénzmosási ügyekkel kapcsolatos mulasztásokkal hozta összefüggésbe, a sérelmére elkövetett súlyos testi sértést előre megrendezett esetnek tüntette fel, továbbá a Rákosi-korszakról szóló A tanú című film Bástya elvtársához hasonlította.

A felperes ügyvédje rámutatott: a szocialista képviselő azt a hamis látszatot keltette, mintha Szász Károly nyilvánvalóan bűncselekményt követett volna el, börtönben a helye és csak az a kérdés, hogy hány évet érdemel. Török Zsolt ügyvédje a tárgyaláson azt mondta, hogy a keresetben idézett mondatok szövegösszefüggésükből kiragadott részleteknek tekinthetők, s ha bizonyos pontokon valóban túlzó, felfokozott értékítéletet fogalmazott is meg Török Zsolt, a közszereplőknek tűrniük kell a hétköznapinál sokkal súlyosabb bírálatokat is a nyilvános vitákban.

Az alperes jogi képviselője szerint a kifogásolt nyilatkozat a véleményszabadság határain belül maradt. Török Zsolt ügyvédje elmondta, ügyfele rövidesen nyilatkozik arról, hogy kíván-e élni a felajánlott bocsánatkérés lehetőségével. Ugyanakkor az ügyvéd indítványozta azt is, hogy a következő tárgyaláson személyesen hallgassa meg a bíróság Török Zsoltot.

Az eset kapcsán szeptemberben a parlamentben Medgyessy Péter miniszterelnök Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő kérdésére úgy válaszolt, Török Zsolt megjegyzése "nem méltó ahhoz, amit elvárhatnánk". "Sajnos ebben a házban számtalan olyan megjegyzés hangzik el, egyebek között önöktől, ami nem méltó egy képviselőhöz" - fűzte hozzá a parlamentben az ellenzék felé fordulva a miniszterelnök.