Szonda: továbbra is a Fidesz vezet

A Fidesz és az MSZP egymással, az SZDSZ az 5 százalékos bejutási küszöbértékkel verseng, az MDF pedig az egy-két százalékos bebetonozottságából szeretne kitörni. Legalábbis ezt mutatják a közvélemény-kutatások eredményei, hónapok óta. Jelenleg a Fidesz vezet, az összes megkérdezett körében 3, a biztos pártválasztók között 4 százalékpontos előnnyel - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása alapján.

A Fidesz tábora továbbra is kissé kevesebb, mint 30 százalék, efölé csak egyszer, szeptemberben emelkedett. A párt sok új szavazót ugyan nem szerzett, de a szavazási hajlandóság viszonylag magasan áll, ez szinte azonos a szokványosan MSZP-s aktivitással (a szavazók 73, illetve 74 százaléka véli úgy, hogy biztosan elmenne szavazni ha most tartanának választásokat. A Fideszre jelenleg a biztos pártválasztók közül 48 százalék voksolna - derül ki a Szonda Ispos november közepi közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság ismertet.
 
Az MSZP stabilizálta szavazótáborának nagyságát, a választókorú népesség 26 százaléka tekinthető a szocialista párt hívének. Az aktív szavazói körben 44 százaléknyian tartoznak ide.

A két párt eredmény nagyban függ az adott településektől. Budapesten például egyértelmű a szocialista fölény. Itt a lakosság 35 százaléka számít a kormánypárt hívének, míg az ellenzékinek 22 százalék. A részvételüket biztosra ígérő és preferenciával rendelkezők csoportján belül kétszeres a különbség: az MSZP 59, a Fidesz 30 százalékot érne el.

Vidéken a Fidesz erősebb. A megyeszékhelyeken még nagyjából hasonlóak az eredmények (az MSZP 27, a Fidesz tábora 28 százalékos), a többi városban és a falvakban azonmban lemaradtak a szocialisták. A vidéki városokban az MSZP-nek 23, a fiatal demokratáknak 34 százalékos tábora van, a községekben ez az arány 24, illetve 31 százalékon. Számottevőek a regionális eltérések is, így Közép- és Nyugat- Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön a Fidesz erősebb, Észak-Magyarországon pedig az MSZP. Dél-Dunántúlon mostanában holtversenyben alakult ki.

Az SZDSZ eredménye is erősen függ a településektől. A fővárosban a választókorú népesség 6 százaléka, míg a kisebb, és a nagyobb vidéki településeken a választásra jogosultaknak csupán 2 százaléka támogatja a szabaddemokratákat.

A jövedelem és vagyon alapján meghatározott alsó csoportban közeli eredményt ért el a két nagyobb párt (az MSZP 21, a Fidesz 24 százalékot). A szegényebbek között különösen magas, 51 százalék a bizonytalanok, a politikától távolmaradók aránya. Az alsó közép társadalmi rétegben erősebb az ellenzéki párt, itt 32 százalékos az eredménye, míg a szocialistáké 26 százalék. A felső közép csoportban ugyancsak hasonló a támogatottság (MSZP 29, Fidesz 31 százalék), ahogy a felső rétegben is szinte egyforma az eredmény MSZP 31, Fidesz 28 százalék).

KAPCSOLÓDÓ CIKK