Bizonyos szempontból megegyező problémákkal szembesülnek a Dél-afrikai Köztársaságban a fekete bőrűek hátrányos helyzetének felszámolásán dolgozók, mint a hazai roma integráció felelősei, ezért együttműködés kezdődött a két ország szakemberei között. Magyarországon jelenleg is több száz elkülönített romaosztály működik annak ellenére, hogy törvény tiltja a faji alapon történő eltérő színvonalú oktatást.

MTIfotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre (MTI)

A dél-afrikai apartheid - a fekete bőrűeket elkülönítő - rendszer bukását követő integráció tapasztalatait a magyar szakemberek is hasznosítani tudják a romák integrációjában, ezért együttműködés kezdődött a két ország között. Mohácsi Viktória, az oktatási tárca romák integrációjáért felelős miniszteri biztosa szerint több közös vonás is van az afrikai fekete bőrűek és a magyarországi romák elkülönítésében. Mindkét országra jellemző, hogy a hátrányos megkülönböztetés az oktatási rendszernél kezdődött, az oktatás során behozhatatlan különbség alakul ki a társadalmi csoportok között.

Magyarország 3400 általános iskolájából 600-ban működik jelenleg is a romák elkülönítése, annak ellenére, hogy ezt 2003 szeptemberétől törvény tiltja. Sok esetben például a roma osztályban nem tanítanak angol nyelvet - mondta Mohácsi. Az eltérő kulturális háttér pedig nem indokolja, hogy a romák a többiektől eltérő oktatásban részesüljenek - tette hozzá. A miniszteri biztos szerint együtt kell működniük a dél-afrikai szakemberekkel, akik bizonyos szempontból előrébb járnak az integrációban, már csak azért is, mert régebb óta foglalkoznak ezzel a problémával. Nagy különbség ugyanakkor, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban a lakosság közel 80 százaléka fekete bőrű, tehát ott a jóval kisebb létszámú fehér elithez kell megpróbálni közelíteni a feketék életkörülményeit. Egyelőre nem tudni, hogy az együttműködés a két ország között pontosan hogyan valósul meg, de abban mindkét ország szakemberei egyetértenek, hogy a képzési különbségek megszüntetése és a kirekesztő emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása a cél.