Még két napig lehet érdeklődni a honvédség ingyenesen hívható számán a szerződéses katonaság iránt. A tervezettnél korábban zárják le a kampányt, mert már eddig is 13 ezer hívás érkezett, és az ajándék CD-k is elfogytak. Legtöbben kisvárosokból, falvakból telefonáltak, a fővárosiakat nem vonzza a hivatásos katonaság.

Péntekig él az a honvédségi telefonszám, ahol a hivatásos katonaság iránt érdeklődők hívásait várják. Eddig 13 ezer hívás érkezett az ingyenes telefonszámra, ami messze meghaladta a honvédség elvárásait. - Ez körülbelül a duplája annak, ahány hivatásos katonára szükségünk lenne a következő öt évben - mondta az [origo]-nak Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy azzal tisztában vannak, hogy egy valós válogatáson sokan kiesnének a telefonálók közül.

A november elején indított kampányt két héttel korábban zárja le a honvédség a sok jelentkező miatt, és az ajándék CD-k is elfogytak - mondta a kommunikációs főigazgató. Minden telefonálónak járt ugyanis egy ajándék videokazetta vagy CD, amin a honvédség tevékenységét mutatják be.

A telefonálók többsége a 18-25 éves korosztályba tartozott, és a legtöbbet feltett kérdés az volt, hogy mennyit lehet keresni hivatásos katonaként. A válasz erre az, hogy a legalacsonyabb beosztású, legalacsonyabb képzettségű katona fizetése bruttó 100 ezer forint. A jelentkezők többsége 50 ezer fő alatti település lakója, a főváros "fekete folt" a honvédség számára, már évek óta jellemző, hogy a budapestieket nem vonzza a katonaság. A falvakban még mindig él az a nézet, hogy a katonaság a férfivá érés fontos része, másrészt pedig a kistelepüléseken jóval kevesebb a fiatalok előtt álló lehetőség - mondta Matyuc Péter.

Szerződéses katonának jelenleg kizárólag azok jelentkezhetnek, akik a sorkatonaságon már túlestek. Miután mostani hívásukkal regisztráltatták magukat, megadták az elérhetőségeiket, amint felszabadul egy beosztás, a kialakult lista alapján válogatnak majd a behívandók közül.

A bruttó 34 millió forintba kerülő kampány során televízió-, rádió- és újsághirdetésekkel hívták fel a figyelmet az információs telefonszámra. A péntek estig hívható honvédségi telefonszám: 06-80-466-833.