A HungaroControl cáfolja a hiányosságokat

Feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségnél a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ), ugyanakkor az érdekképviselet csütörtöki tájékoztatása szerint egyúttal lemondásra szólítja fel a HungaroControl vezetését.

HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat vezetője cáfolta az érdekképviselet állításait és kifogásolta, hogy az MLSZSZ elnöke, Metes György, rendszeresen túllépve a szakszervezeti jogok biztosította lehetőségein, időről-időre félretájékoztatja a közvéleményt.

A szakszervezet csütörtöki közleménye szerint a HungaroControl ez év május 15-én kibocsátott legfrissebb légiforgalmi térképe hibás és emiatt az a légi közlekedés biztonságát veszélyezteti. Példaként említi a közlemény azt az október közepén történt esetet, amikor egy Miskolc felé tartó magánrepülőgépet a hibás térkép miatt a légiirányító egy tiltott repülési zónába irányított, és ez majdnem tragédiához vezetett, ugyanis emiatt a repülőgép a csornapusztai katonai lőtér fölé repült.

A HungaroControl az MLSZSZ szerint máig nem vonta ki a hibás térképet a forgalomból. Az érdekképviselet szerint a magyar légtér irányítását jelenleg csak sorozatos szabálysértések árán tudja a HungaroControl biztosítani, veszélyeztetve így a repülés biztonságát. Kifogásolják a kötelező pihenőidő hiányát, a krónikus létszámhiányt és az elavult műszaki hátteret is.

Mudra István, a HungaroControl igazgatója cáfolva az előbbieket, elmondta: a kötelező pihenőidőt a szolgálat biztosítja, a légiirányítók létszáma a szolgálati rendnek megfelelő, a műszaki háttér pedig magas színvonalú, megfelel a nyugat-európai követelményeknek. Az igazgató hangsúlyozta, hogy - együttműködve a dolgozók nagy többségét tömörítő többi érdekképviselettel - a munkáltató elérte, a kötelező létszámleépítés a HungaroControlnál mindössze 2,5 százalékkal csökkenjen. Hangoztatta, hogy a szervezet a közelmúltban megkapta az ISO 9001-2000 minősítést, ami bizonyítja a magyar légiirányítói szakma magas színvonalát és ellentmond Metes György állításainak.

"A HungaroControl vezetése a szakszervezeti vezető rendszeressé váló felszólítása ellenére sem mond le" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK