Bárki olvashatja a polgári körök levelezését

A Nyílt Társadalom Archívum honlapján közölte a Polgári Körök teljes hivatalos levelezését. Több mint 14 000 e-mail címre szinte naponta érkeznek levelek a Hende Csaba vezette központból. A rendkívüli és rendes hírlevelekben meseolvasástól tüntetésig, véradástól "egyedülálló gondolkodásfejlesztésig" sok mindenre buzdítják az olvasókat, akiknek személyes véleményük is megjelenhet egy-egy számban.

A polgári körök rendes hírlevelét csütörtökönként küldik a regisztráltaknak, immár több mint 14 000 e-mail címre. A 2002. szeptember óta küldött, rovatokra bontott hírlevélen kívül létezik egy rövidebb hírlevél is, ami csak néhány soros cikk-ajánlókat tartalmaz a polgári körök honlapján megjelent írásokat népszerűsítve. Utóbbi levelek néhány naponként, az aktuális cikkek megjelenéséhez igazodva készülnek, a polgári körök elindítása, 2002 tavasza óta. Ezenkívül a polgári körök egy harmadik típusú küldeményt is rendszeresen kapnak: majdnem naponta küldenek a szervezők üzenetet egy-egy konkrét eseményről.

A polgári körök központja elsősorban ezekkel a levelekkel tartja a kapcsolatot a tagokkal. Rendkívüli esetekben SMS-eket is küldenek, de a kapcsolattartás fő fóruma az e-mail. A Nyílt Társadalom Archívum, mely Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának pénzén működik, nyilvánosságra hozta az eddig megjelent hírleveleket.

A kapcsolattartás leginteraktívabb fóruma a csütörtökönként kimenő hírlevél. Ide ugyanis bármelyik polgári kör vagy tag írhat cikkeket, a szerkesztők igyekeznek minden héten megjelentetni néhány felhívást, gondolatot, önreklámot. 2003-ra állandósultak a rovatok is: a Körről körre címűben rendezvények időpontjai és helyszínei szerepelnek, alkalmanként több tucat is. Itt kezdetben elsősorban fideszes rendezvényekről lehetett olvasni. Az első szám 12 programjából például 10 Orbán Viktorhoz kapcsolódik. Igaz, akkor tartott az önkormányzati választások kampánya. A legutóbbi számokban azonban már nem ritka, hogy több mint 50 felsorolt program közül választhatnak az olvasók, és nagy részük nem pártrendezvény. Ilyen volt például Szántai Lajos előadása "A pilisi Pálos Rend és a fehér fényből való romolhatatlan test" címmel, melyet a Két Hollós könyvesboltban tartott júniusban. Vidéki programok is bőven akadnak, májusban például Berettyóújfalun az Orbán Balázs Társaság szervezett Wass Albert versmondó versenyt, melyet szintén a Körről körre rovatban hirdettek.

Állandó rovat a Szövetség című hetilap aktuális számának beharangozója is. A lap a polgári körök lapja, irodalmi összeállításokat éppúgy tartalmaz, mint cikkeket a Fidesz vezető politikusaitól.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK