Fél év alatt ledolgozná a hátralékot a földhivatal

A Főváros Földhivatal vezetője szerint 5-7 hónap alatt ledolgozhatják a 90-93 ezer darabos ügyhátralékot a hivatalban, a vidékről felvezényelt munkatársak segítségével. A hivatal újabb kihelyezett iroda nyitását tervezi, ezúttal Budapesten északi részén. Pálfalvi István hivatalvezető szerint a korrupciógyanú miatt letartóztatott munkatársak hiánya nem okoz fennakadást, bár pótlásukra egyelőre nincs lehetőség - írja a Népszabadság.

Még nem okoz ugyan fennakadást a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál korrupciógyanú miatt állásukból nemrégiben felfüggesztett kilenc munkatárs hiánya, igaz, ezt csak jelentős többletmunka árán tudják elérni. Az alkalmazottak pótlását nehezíti, hogy a hivatalos eljárás végéig nem lehet új dolgozókat felvenni helyükre, mivel a földhivatal kötött létszámmal dolgozik. A felfüggesztett munkatársaknak továbbra is ki kell fizetni a bruttó alapbérüket - közölte Pálfalvi István, a Fővárosi Földhivatal vezetője. Mint elmondta, a havonta beérkező harmincezer ügyirattal egyelőre tartani tudják a határidőket. A hivatalban összesen 370-en dolgoznak, ám közülük csak 117-en végeznek érdemi ügyintézői munkát - írja a Népszabadság.

Az ügyhátralék továbbra is jelentős - 90-93 ezer darab - ám a hivatalvezető szerint öt-hét hónap alatt le tudják majd dolgozni, amiben segítségükre lesz a vidékről felvezényelt tizenkét munkatárs, akik a napokban álltak munkába, és a tervek szerint januártól újabb munkatársak érkezhetnek vidékről Budapestre. A hivatalvezető szerint további segítséget jelenthet, hogy a hátralék csaknem egyharmada feltehetően nem önálló ügy. Sokszor előfordul ugyanis, hogy ugyanazt az adásvételi szerződést mindkét fél benyújtja, amire csak az ügy feldolgozásakor derül fény.

A lap szerint a telekáfa bevezetéséről szóló, hivatalosan is megerősített hírek óta érezhetően megnőtt a forgalom a Fővárosi Kerületek Földhivatalában.

Fél éven belül újabb kihelyezett ügyfélszolgálati irodát nyitnak majd a Lurdy-házban nyitotthoz hasonlóan, Budapest északi részén, ami tovább csökkentheti a sorállást. Erre a már országosan működő Takarnet elnevezésű számítástechnikai háttér ad műszaki lehetőséget. A Takarnetnek köszönhetően megvalósult a területfüggetlen ügyintézés, vagyis bármelyik budapesti földhivatalban kikérhető egy helyrajzi számmal rendelkező vidéki ingatlan tulajdoni lapjának másolata - és fordítva - mondta a hivatalvezető, aki szerint a Lurdy Házban működő iroda naponta 350-400 lapot ad ki, ezzel a Budafoki úti földhivatalban a hétfői és keddi sorállás gyakorlatilag megszűnt.

A szeptember 23-án őrizetbe vett hivatali vesztegetéssel gyanúsított kilenc ügyintéző ügyében jelenleg szakértők bevonásával és a lefoglalt iratok áttekintésével folyik a nyomozás. A gyanú szerint az ügyintézők az ügyintézés meggyorsításáért tulajdoni laponként tízezer forintot kaptak. A letartóztatott dolgozók mellett három "neppert" is őrizetbe vettek, akik rendszeres ügyfeleik voltak a gyanúsítottaknak. A nyomozóknak különös gondossággal kell eljárniuk, mert valószínűleg összefüggésbe hozható a lakásmaffiával is az ügy - derül ki a Népszabaság cikkéből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK