Felülvizsgálat indulhat Hegedűs ügyében

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség bekérte a Hegedűs-ügy iratait a Fővárosi Bíróságtól "hivatalos felhasználás céljából" - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a főügyészség azt fontolgatja, hogy kezdeményezi a Legfelsőbb Bíróságnál a jogerős felmentő ítélet felülvizsgálatát.

Valószínűleg rendkívüli jogorvoslatot kezdeményez az ügyészség ifjabb Hegedűs Loránt ügyében. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség bekérte a bűnper összes iratát az első fokon ítélkező Fővárosi Bíróságtól (FB) - "hivatalos felhasználás céljából". A konkrét indok azonban feltehetően az, hogy felülvizsgálatot kezdeményeznek a Legfelsőbb Bíróságon - írja a Magyar Hírlap.

Ifjabb Hegedűs Lorántot, a volt MIÉP-es képviselőt november 6-án mentette fel jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla a közösség elleni izgatás vádja alól. A FB tavaly decemberben még alaposnak találta a vádat, a táblabíróság szerint nem volt szó gyűlöletre uszításról, csupán a szólásszabadság érvényesült. A táblabírák szerint a zsidóság Galíciából származó csoportjának kirekesztésére felszólító írásában a református lelkész nem buzdított olyan erőszakos cselekedetre, amely közvetlen és konkrét támadás veszélyét idézte volna föl az érintettekkel szemben.

A lap szerint a jogerős ítéletet csak a Legfelsőbb Bíróság (LB) változtathatja meg az ügyészség felülvizsgálati kérelme nyomán. Egy ilyen felülvizsgálati kérelem előterjesztésére a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség jogosult, a Legfőbb Ügyészség egyetértésével. Molnár Gábor fellebbviteli főügyész szerint tanulmányozzák a bekért iratokat, és vizsgálják a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét - írja a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK