Transzszexuálisokat keresnek egy kutatáshoz

A Magyarországon élő transzszexuálisok problémáit kívánja feltárni az a kutatás, amely a közelmúltban indult az egészségügyi minisztérium támogatásával. A kutatásban részt vevő egyik szervezet munkatársa szerint ma nincs kialakult útja annak, ha valaki nemet akar változtatni - például férfiként él, de nővé akarja operáltatni magát. A feltáró munkához transzszexuálisok jelentkezését várják. 

"Transzszexuálisok a szociális-egészségügyi ellátórendszerben" címmel indult nemrég kutatás, amelyben a Háttér Társaság a Melegekért és a TS Online nevű civil szervezetek három munkatársa, valamint az MTA Szociológiai Kutatóintézetének egy szakembere vesz részt. A munkát az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) által a hazai egészségügyi rendszer peremén lévő társadalmi csoportok kutatására kiírt pályázatán nyert pénzből finanszírozzák.

A Háttér Társaság egyik munkatársa az [origo]-nak elmondta: a kutatás ötlete azért merült fel, mert az általuk működtetett információs segélyszolgálathoz több transzszexuális is fordult kérdésekkel, amelyekre a szervezet munkatársai sem tudták mindig a választ. A kérdések elsősorban arra vonatkoztak, hogy ma Magyarországon miként lehetne elindulni a hivatalos nemváltoztatás útján.

Azok az emberek tartoznak a transzszexuálisok közé, akik esetében egymásnak ellentmond a testi nem és az úgynevezett pszichoszexuális nem. Ha például valaki férfinak születik, de nőnek érzi magát, és nőként is kíván élni, akkor ő transzszexuális. Ugyanez igaz fordítva is, azaz vannak nők, akik férfinak érzik magukat. Ezek az emberek csak úgy tudnak teljes életet élni, ha orvosi kezelések és műtétek segítségével fizikailag is átalakítják nemüket.

Az ESZCSM felhívására jelentkező szervezetek október elején kaptak értesítést arról, hogy nyertek. A Háttér munkatársa az elnyert összegről nem kívánt beszélni, de annyit elmondott, hogy a kutatáshoz szükséges pénznek csak egy részét kapják meg a minisztériumtól.

A Háttér Társaság most transzszexuálisok jelentkezését várja, akik egy anonim kérdőív kitöltésével beszámolnak tapasztalataikról. A kérdőív többek között kérdéseket tartalmaz arról, hogy az illetőnek voltak-e konfliktusai valamilyen intézménnyel - iskola, kórház, hivatal - a nemisége miatt. A kutatók kíváncsiak arra is, hogy az illető tett-e már valamilyen lépést nemisége megváltoztatása érdekében, és ha igen, akkor kitől milyen segítséget kapott ehhez. Az eddigi néhány hét alatt 6-7 kérdőív érkezett be hozzájuk.

A kutatás során szeretnének személyes interjúkat is készíteni transzszexuálisokkal, valamint olyan szakemberekkel - például orvosokkal -, akik munkájukból kifolyólag kapcsolatba kerülhetnek nemi átalakulásra készülő személyekkel. Azt próbálják kideríteni, hogy kinek hogyan sikerült megoldania az átalakítást. Emellett a 2004 júniusáig tartó kutatás végén egy ajánlást is megfogalmaznak arról, hogy miként lehetne javítani a mostani helyzeten.

A Háttér Társaság szerint jelenleg elsősorban az jelent gondot, hogy nincs kialakult hivatalos útja annak, hogy a transzszexuálisok ma Magyarországon hogyan változtathatják meg hivatalos nemüket. Nem tisztázott például, hogy pontosan ki fizeti az orvosi eljárást, és az is esetenként változik, hogy azt magánpraxisban vagy államilag finanszírozott módon hajtják-e végre.