Évek óta juthattak ki állami pénzek az autópályakezelőtől

Évek óta kerültek ki állami pénzek az Állami Autópályakezelő Rt.-től - állítja Tarjányi Péter, a Proware Kft. ügyvezetője. Tarjányi szerint erre akkor derült fény, amikor cége a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából az állami intézmények átvilágítását végezte tavaly nyáron. A cégvezető szerint jelentésükben felhívták a figyelmet a 2000 és 2002 májusa között történt szabálytalanságokra.

Az elmúlt három évben több alkalommal helyeztek ki állami pénzeket az Állami Autópályakezelő Rt.-től - állítja Tarjányi Péter, a Proware Kft. ügyvezetője. Tarjányi szerint ilyen ügyletek 2000 és 2002 májusa között több mint tíz alkalommal történtek és milliárdos nagyságrendű pénzekről volt szó, amelyek az MFB-től származtak.

Tarjányi szerint a szabálytalanságokra akkor derült fény, amikor a Proware a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából tavaly nyáron átvilágította az ÁAK-t. Mint pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a szabálytalanságokra felhívták a figyelmet jelentésükben is. A cégvezető szerint az átvilágításnál világosan kiderült, hogy a K&H-ügy előtt más - Tarjányi által meg nem nevezett - pénzintézeteknél is voltak hasonló pénzkihelyezések.

Júniusban azért távozott posztjáról Bitvai Miklós, az ÁAK Rt. vezérigazgatója, mert egy belső vizsgálat kiderítette, hogy a cég a rendelkezésére álló, átmenetileg szabad pénzeszközöket, ezek folyamatos felhasználásának ellenőrizhetőségét nem biztosítva helyezte el a K&H Equitiesnél. Ezáltal lehetővé vált, hogy a K&H Equities, mint befektetési szolgáltató a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve - az ÁAK Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül saját céljainak megfelelően használta a megbízó pénzeszközeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK