Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökét nem tájékoztatták munkatársai arról, hogy a hetekkel ezelőtti ítélethirdetés után támadás érte az ifjabb Hegedűs Loránt ügyét tárgyaló tanács elnökének otthonát. "Ilyen súlyú eset eddig a magyar igazságszolgáltatás elmúlt negyed százados történetében csak egyszer fordult elő akkor, amikor egy veszprémi bíró lakásának ajtaja előtt Molotov-koktélt robbantottak" - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

"Újságíróktól csütörtökön szereztem tudomást a hetekkel ezelőtti incidensről, de hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kaptam az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalától" - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki jelenleg a legfelsőbb bírósági elnökök ljubljanai állandó értekezletén tartózkodik. Lomnici közölte: hazatérte után jelentést kér, és tájékoztatja a közvéleményt.
   
A tanácsvezető bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakásának ablakán ismeretlen tárgytól származó csillag alakú sérülés keletkezett - mondta el csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Lukács Zsuzsanna a történteket "rendkívüli eseménynek" nevezte.

Sajtóhírek szerint a rendőrségi vizsgálat jelenlegi adatai arra utalnak, hogy a sérülést ismeretlen tettes egy flóbertpisztollyal, légpuskával vagy más ismeretlen eszközzel okozta a bíró Borsod megyei lakásánál. Elrendelték a fokozott rendőri ellenőrzést. A Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírája azonban elment a lakásából, az ország egy másik pontjára, rokonaihoz.

"Ilyen súlyú eset eddig a magyar igazságszolgáltatás elmúlt negyed százados történetében csak egyszer fordult elő akkor, amikor egy veszprémi bíró lakásának ajtaja előtt Molotov-koktélt robbantottak" - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Lomnici Zoltán elmondta: "számomra se világos, hogy miért nem tájékoztattak kollégáim a súlyos incidensről, hiszen az akkor kialakult vita során a bírói függetlenség védelmében kiadott állásfoglalásomat jól illusztrálta volna ez az eset".

A Fővárosi Ítélőtábla elnöke csütörtökön közölte, hogy a történtekről, mint minden bírákkal kapcsolatos rendkívüli eseményről, jelentés készül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács számára.
   
A Fővárosi Ítélőtábla november 6-án hirdette ki jogerős ítéletét, amely szerint a református lelkész vádbeli cikke "lehet sértő, meghökkentő, aggodalmat keltő, de bűncselekményt nem valósít meg". A Fővárosi Bíróság tavaly decemberben közösség elleni izgatás miatt első fokon másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta ifjabb Hegedűs Lorántot, és 525 ezer forint pénzbüntetéssel Metes Györgyöt.

Az MTI úgy tudja, hogy a napokban a főváros egyik kerületi bíróságának vezetőhelyettesét is tettleg bántalmazták hivatali helyiségében.