Hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Katonai Ügyészség a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetője, Bácskai János ellen. Az ügyészség szerint Bácskai Kulcsár Attila, a brókerbotrány kulcsfigurájának kérésére megpróbálta a várható büntetőeljárás sikerét meghiúsítani.

"Bácskai János dandártábornok annak tudatában, hogy a K&H Equities Rt. befektetői tanácsadó üzletágának vezetője, Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el - az utóbbi kérésére és a várható büntetőeljárás sikerének meghiúsítása céljából - hivatali hatáskörét túllépve intézkedett a bűncselekményre utaló banki okiratoknak a vizsgálatára és feljelentésre jogosult PSZÁF elől való elvonásra" - olvasható az ügyészség közleményében. A tájékoztatás szerint Bácskai János - a beosztásából eredően - a birtokába került szigorúan titkos minősítéssel ellátott iratokat szabálytalanul kezelte, s így lehetőséget adott arra, hogy ahhoz illetéktelenek esetleg hozzáférhessenek.

Az [origo] információi szerint Kulcsár Attila azt kérte Bácskai Jánostól, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjétől, hogy a rendőrség foglaljon le bizonyos dokumentumokat a K&H Equities brókercégnél, mielőtt a PSZÁF ellenőrei megérkeznek. A lehallgatott telefonbeszélgetés szövege alapján Bácskai válaszaiból arra következtettek, hogy segítséget ajánlott. A pénzügyi felügyelet június 23-án 10 órakor kezdte meg a brókercég helyszíni vizsgálatát, az ORFK munkatársai még aznap kora reggel megjelentek a cég irodáiban. Bácskai János tudomásunk szerint valóban közölte a nyomozókkal, hogy fontosnak tartaná, ha bizonyos iratokat beszerznének, mielőtt a PSZÁF vizsgálata megkezdődik. Ezt azzal indokolta, hogy Kulcsár Attila a bizonyító erejű dokumentumok manipulálásától, azaz megváltoztatásától tart.

Bácskai János ügyvédje, Ilcsik Sándor az MTI érdeklődésére elmondta: Bácskai János nem vont el iratokat a PSZÁF elől, csak másolatokat juttatott el az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára, ahol a nyomozás később megindult a brókercég ügyében. Az viszont igaz, hogy Bácskai János otthonában, az íróasztalon hagyott olyan titkos minősítésű ügyiratot, amelyet páncélszekrénybe kellett volna zárnia. 

A Budapesti Katonai Ügyészség az SZBEKK felfüggesztett főigazgatója ellen július 18-án rendelt el nyomozást, amit hatvan nappal, november 18-ig meghosszabbított. A belügyminiszter Bácskai János vezetői megbízatását július 24-i hatállyal függesztette fel. 

A Belügyminisztériumban nem kívántak válaszolni arra a kérdésre, hogy kezdeményezik-e Bácskai János felmentését beosztásából.