A televíziókat perlik a járőrök

Személyiségi jogaik megsértése miatt indított kártérítési pert televíziók ellen néhány Pest megyei közlekedési rendőr. A járőrök szerint jogtanul mutatták az arcukat a televíziók rendőrségi akciókról szóló anyagaikban. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a rendőrök arcát valóban nem lehetett volna mutatni, ki kellett volna takarni őket. Az RTL Klub hírigazgatója ugyanakkor azt mondja, hogy nincs mindig idő a kitakarásra, és inkább vállalják a pereket, mert szerinte nem egyértelmű ennek a kérdésnek a szabályozása.

Személyiségi jogaik megsértéséért több tízezer, egyes esetekben egy-kétszázezer forintos kártérítésért perli a sajtót több közlekedési rendőr Pest megyében - értesült a Népszabadság. A rendőrök szerint ugyanis jogtalanul mutatták arcukat a televíziók rendőrségi közlekedési akciókról szóló riportjaikban. A Pest Megyei Rendőrkapitányság a konkrét feljelentésekről nem tudott nyilatkozni az [origo]-nak, arra hivatkozva, hogy a rendőrök mint magászemélyek tettek feljelentést.

A rendőröknek csak a nevük és a beosztásuk nyilvános adat, az arcmásuk nem, tehát kizárólag az érintett beleegyezésével kerülhetnek adásba - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, aki azt is hozzátette, hogy az is jó megoldás, ha a szerkesztők kitakarják a rendőrök arcát.

"Ha adás előtt három perccel érkezik meg egy fontos anyag, nincs idő a kitakarásra" - mondta Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója az [origo]-nak, aki azt is hozzátette: ha valaki kimondottan kéri, nem fogják bemutatni az arcát. A hírigazgató szerint ugyanakkor nincs egyértelmű szabályozás erre a kérdésre, amíg pedig nem születik ilyen állásfoglalás, inkább vállalják a pereket, nem fizetnek peren kívül százezreket a rendőröknek.

A perek mögött a Népszabadság szerint részben az áll, hogy a rendőrök így akarnak egy kis mellékes bevételre szert tenni. Ezt a feltételezést erősíti, hogy létezik kifejezetten olyan ügyvédi iroda, mely ilyen ügyekre szakosodott - itt az ügyvédek a járőröket előre felkészítik, hogyan viselkedjenek egy későbbi nyertes per érdekében.