Négy év kihagyás után új lendületet kaphat a hazai AIDS-megelőzés, amelynek legfőbb célcsoportjait a fiatalok, a melegek, a prostituáltak és a menekültek jelentik. A megelőzés különös hangsúlyt fektet az óvszerhasználat elterjesztésére. Mindeközben nehéz helyzetbe került az évek óta működő, AIDS-szűrést is végző Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat, amelynek jelenleg pályázati problémák miatt mindössze 3014 forintja van.

Az AIDS világnapja alkalmából hétfőn ülést tartott az egészségügyi minisztérium épületében a Nemzeti AIDS Bizottság (NAB). Az ülésen bemutatták a múlt héten elfogadott, 2004 és 2010 közötti időszakra szóló Nemzeti AIDS Stratégia tervezetét, amelyet ezt követően bocsátanak társadalmi vitára.

A dokumentumból kiderül, hogy a bizottság az egyik legfontosabb feladatnak a megelőzést és a felvilágosítást tartja. Erre azért is komoly szükség lehet, mert - mint ahogy a bizottság titkára korábban az [origo]-nak elmondta - négy évvel ezelőtt gyakorlatilag leálltak a tájékoztató programok. Azóta akadozik az iskolai felvilágosítás, és nem készültek a témával kapcsolatos kiadványok sem.

A hétfői ülésen a szakemberekből és minisztériumi vezetőkből álló Nemzeti AIDS Bizottság elnöki tisztjét betöltő egészségügyi minisztériumi államtitkár, dr. Jakab Ferencné elmondta, hogy a megelőzési program egyik fő célcsoportját a fiatalok jelentik. Az iskolai tananyagba ezért szeretnék beépíteni a biztonságos szexről és a fogamzásgátlásról szóló tájékoztatást, valamint elérni, hogy hetente legalább két órában mindig legyen egy szakember, akihez fordulhatnak a diákok.

A stratégiatervezet szerint átfogó kampány is indulna a szexuális kockázatokról a szórakozóhelyeken, strandokon, és az ezzel kapcsolatos üzenetek a médiában és óriásplakátokon is megjelennének. A megelőzési program részeként növelnék a szórakozóhelyeken elhelyezett óvszerautomaták számát is, és elképzelhető az is, hogy később kötelezővé teszik az ilyen automaták felszerelését a fiatalok által gyakran látogatott helyeken.

Az NAB szerint az emberekben tudatosítani kell azt, hogy a HIV/AIDS fertőzési veszély jelenleg is fennáll Magyarországon és szerte a világon, ugyanakkor a fertőzés megfelelő magatartással elkerülhető. A tájékoztatásban annak is szerepelnie kell, hogy a HIV-fertőzés nyomán kialakuló gyógyíthatatlan AIDS betegség súlyos következményekkel jár, és hogy az elsősorban szexuális úton terjedő vírust bárki megkaphatja korra, nemre, szexuális orientációra való tekintet nélkül - áll a dokumentumban.

A fiatalok mellett a megelőzés célcsoportjai között vannak a bevándorlók, menekültek, prostituáltak és a melegek is. Utóbbiak esetében a tájékoztatásba bevonnák a homoszexuálisok által látogatott szórakozóhelyeket és a melegfesztivált is. A tervezet emellett azt javasolja, hogy az óvszerforgalmazást a melegek körében - például melegbárokban, illetve szaunákban - is ki kell terjeszteni. A prostituáltakat pedig többek között azzal ösztönöznék arra, hogy szűrőviszgálatokra járjanak, hogy az egészségügyi könyvvel rendelkezőket jutalmaznák - derül ki a stratégiatervezetből.

3014 forintja van a szolgálatnak

A hétfői ülésen heves vita alakult ki arról, hogy mennyire működik hatékonyan az AIDS-szűrés Magyarországon. Egy gyermekpszichológusként dolgozó fiatal nő elmondta: ő maga egyszer el akart menni szűrésre, de sehol nem kapott információt arról, hogy hova érdemes fordulnia. Végül elment az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) Karolina úti központjába, az azonban zárva volt.

A fórumon az AATSZ vezetője is jelen volt, aki ezzel kapcsolatban elmondta, nem csoda, hogy nem voltak nyitva, jelenleg ugyanis mindössze 3014 forintja van a szolgálatnak. A vezető elmondta, idén eddig nem kaptak pénzt a minisztériumtól, és ezért akadozik a működésük.

Jakab Ferencné államtitkár erre reagálva azt mondta, hogy azért nem tudtak közvetlenül támogatást nyújtani a szolgálatnak, mert az idén hatályba lépett üvegzsebtörvény miatt csak pályázati úton adhatnak ki pénzt. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az idei második pályázati körben már az AATSZ is adott be jelentkezést, és meg is ítélték számukra a támogatást.

Jakab Ferencné beszélt arról is, hogy az évek óta működő AATSZ tevékenységét annak ellenére fontosnak tartják, hogy az ÁNTSZ megyei intézeteiben és a nemi beteggondozó intézetekben is tudnak hivatalos és anonim AIDS-szűrést is végezni. Vannak ugyanis olyanok, akik az intézetek helyett jobban bíznak az AATSZ-hez hasonló szűrőhelyeken dolgozó szakemberekben, tanácsadókban.

Az AATSZ a támogatási problémák mellett kifogásolja az internetes tájékoztatás hiányát és azt, hogy a pornócsatornák mindenféle figyelmeztetés nélkül mutatják be a nem éppen a biztonságos szexről szóló filmeket. Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Jakab Ferencné ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy támogatnák egy AIDS-szel kapcsolatos weboldal létrehozását. A pornócsatornák gyakorlatával kapcsolatban nem tudott tájékoztatást adni az államtitkár.