Befejezte a tüntetést a zárkatűz áldozatának családja

Befejezték a Zala Megyei Ügyészség előtti demonstrációt annak a roma férfinak a hozzátartozói, aki múlt csütörtökön vesztette életét a zalaegerszegi börtönben keletkezett tűzben. A tiltakozók azután döntöttek így, hogy ügyvédjük találkozott a megyei főügyésszel, aki megígérte, hogy a romák kedden meglátogathatják a börtönben lévő többi hozzátartozójukat. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a tűzeset miatt. A család ügyvédje közölte: valószínűleg kártérítést fognak követelni.

A múlt csütörtöki börtöntűz körülményeinek kivizsgálást, a felelősök megnevezését és megbüntetését követelték a Zala Megyei Ügyészség előtt tüntető romák, akiknek egyik hozzátartozójuk meghalt a tűzesetben. A demonstrálók hétfőn befejezték a tüntetést, miután jogi képviselőjük közölte velük, hogy a megyei főügyésszel folytatott tárgyalásai eredményre vezettek.

A zalaegerszegi börtön elkülönítőzárkája csütörtökön este eddig még ismeretlen ok miatt gyulladt ki, és az ott fogva tartott 29 éves roma férfi életét vesztette. Az eset kivizsgálására válságstábot hozott létre szombaton az Országos Cigány Önkormányzat az elnökhelyettes Kövesi Vilmos vezetésével.

"Megállapodásuk értelmében az elhunyt családtagjai kedden rendkívüli látogatás keretében találkozhatnak bent lévő hozzátartozóikkal" - közölte Ürmösi Árpád ügyvéd, miután Zalaegerszegen Kövesi Vilmossal együtt tárgyalt Kondákor Ferenccel, a megyei főügyésszel. Az áldozat rokonságából ugyanis többen is előzetes letartóztatásban vannak, vagy jogerős büntetésüket töltik a zalaegerszegi, illetve a tököli börtönben. Többen közülük fiatalkorúak.

Az ügyvéd tudatta azt is, hogy a temetés napján a legközelebbi hozzátartozók ideiglenesen eltávozhatnak a büntetés-végrehajtási intézetből. Ürmösi Árpád elmondása szerint Kondákor Ferenc megyei főügyész a tárgyalásukon bejelentette: "hivatalból büntetőfeljelentést tett a kaposvári katonai ügyészségen, ismeretlen tettes ellen". A feljelentés pontos tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Az ügyvéd kitért arra is, hogy a zárkatűzben elhunyt férfit szombaton újra felboncolták, de az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat eredménye egyelőre nem ismert. Ürmösi Árpád úgy fogalmazott: a vizsgálati eredménytől teszik függővé a további lépéseket, valószínűleg jelentős összegű kártérítést követelnek majd. Az OCÖ elnökhelyettese elmondta: a temetésig - amelynek időpontjáról csak a boncolási jegyzőkönyv értékelése után döntenek - az áldozat családja minden este csöndes virrasztást tart a börtön bejáratánál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK