Az év elején lemond fővárosi Fidesz-elnöki posztjáról Deutsch Tamás - értesült a távirati iroda hétfőn a pártvezetéshez közel álló forrásból.

Ez a kérdés szóba került a Fidesz országgyűlési frakciójának hétfői zárt tanácskozásán is, amelyen Orbán Viktor pártelnök a fővárosi Fidesz megújulásának szükségességéről beszélt - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő, a frakcióülésen jelen lévő politikus.

Deutsch Tamást a pártelnök és Áder János frakcióvezető javaslatának megfelelően a Fidesz-frakció a Országgyűlés alelnökévé javasolja megválasztani, a posztról európai parlamenti elfoglaltságai miatt 2004. február 1-jei hatállyal lemondó Szájer József helyére. Az "egy poszt egy ember" elvnek megfelelően Deutsch Tamás fővárosi elnöki pozícióját az alelnöki posztra váltja fel.

Orbán Viktor a frakcióülésen beszélt arról is, hogy a szövetséggé válás jegyében a fővárosban is át kell alakulnia a Fidesznek, a pártcsoportoknak a választókerületekhez igazodva kell formálódniuk, ahogy ez a változás vidéken is végbement.

Egyelőre kérdéses, hogy a fővárosi Fidesz élére ki kerülhet, de a pártvezetéshez közel álló források szerint van, aki erre a posztra Fónagy János országgyűlési képviselőt, volt közlekedési minisztert javasolja.