Fideszes interpellációra is leszavazták Polt Pétert

A hétfői ülésnapon folytatódott a legfőbb ügyész vesszőfutása: ezúttal kétszer is leszavazták, ráadásul az egyik esetben egy fideszes képviselő interpellációjára. Polt a leszavazások után azt nyilatkozta, hogy amíg az ügyészség szakmailag megalapozott döntéseket hoz, addig számára tartható ez a helyzet.

A fideszes Répássy Róbert másodjára interpellálta Polt Pétert: ezúttal az az érdekes helyzet állt elő, hogy a kormánypártok által támadott legfőbb ügyészt egy ellenzéki interpellációnál is leszavazták. Répássy ugyanis a legfőbb ügyész válaszát nem fogadta el, a szavazáson pedig hiába nyomta már meg az "igen" gombot frakciójával és az MDF-fel együtt, az MSZP-sek többen voltak, és leszavazták Poltot. Az SZDSZ-frakció nem szavazott.

Répássy egy jelentős köztartozást felhalmozó MSZP-s alapítású és tulajdonú cég, a Kimenet Kft. fantomizálásáról kérdezte a legfőbb ügyészt. A céget ugyanis egy nem létező személy adatainak jogtalan felhasználásával adták el egymillió forint feletti köztartozással, a rendőrség pedig megszüntette az eljárást, az APEH behajtása eredménytelen maradt. Polt válaszában elmondta, hogy szakmai döntés született, nem sikerült ugyanis megállapítani, hogy ki adta el a céget, így hiányoztak a vádemeléshez szükséges feltételek. Az MSZP több vezető politikusa is tartózkodott: Vastagh Pál volt igazságügyi miniszter, Pál Tibor belügyi államtitkár, Puch László pártpénztárnok, valamint bár ott volt, de nem szavazott Kovács László pártelnök és Horn Gyula exkormányfő.

A másik interpellációnál az SZDSZ-es Gusztos Péter az Orbán-kormányhoz kapcsolodó Országimázs-ügyben faggatózott. Szerinte a Millenniumi országjáró című kiadvány készítésénél 1 milliárd forintos pénzmosás történt azáltal, hogy nem közvetlenül bízták meg a Szikra nyomdát, hanem a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. közbeiktatásával. Gusztos szerint így egymilliárd forintot szerzett a Fidesz, amelyet klientúraépítésre fordíthattak. A rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügyet az ügyészséghez. Az ügyészség viszont nem emelt vádat, és megszüntette az eljárást. Polt szerint ebben az ügyben is kizárólag szakmai döntés született, az pedig előfordul, hogy ugyanazokat a tényeket az ügyészség másképp értékeli, mint a rendőrség. A legfőbb ügyész emlékeztetett arra, hogy ez ügyben pótmagánvádas indítványt adtak be, amely már bíróság elé került.

Az interpellációk után az újságírók előtt arra a kérdésre, hogy meddig tartható a folyamatos leszavazás, a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy erről nem őt kell megkérdezni, ő politikai támadásokra nem reagál. Számára személyesen pedig addig tartható ez, amíg az ügyészség szakmailag megalapozott döntéseket hoz. Az [origo] kérdésére, hogy visszanézve az elmúlt fél év interpellációit, úgy látja-e, hogy minden esetben helyes döntést hoztak-e, Polt azt mondta, hogy nem követtek el hibákat a munkatársai, mindig a törvényes kereteken belül születtek határozataik. 

Az [origo] kérdésére, hogy személyesen részt vett-e ezen ügyek vizsgálatában, a legfőbb ügyész azt felelte, hogy minden döntés az ügyészségi szervezet megfelelő helyén és szintjén született, ő általában ismerte a "nagy ügyeket", azonban a döntések meghozatalában nem vett részt. A döntésekért pedig azok felelnek, akik meghozták azokat - válaszolta Polt Péter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK