Fűtésen és kísérleteken spórolnak az egyetemek

A Veszprémi Egyetemen lejjebb vették a fűtést, az ELTE-n kevesebb kísérletet végeznek, Debrecenben idén elmaradnak a jutalmak - a felsőoktatási intézmények így reagálnak arra, hogy idén 3,5 milliárd forintot faragtak le költségvetésükből. Az ELTE rektora szerint ilyen körülmények között nem lehet normális munkát végezni.

Eddig 25 fok volt, most mindenhol csak 20 fok lesz az egyetemen - mondta a Magyar Hírlapnak Horváth Jenőné, a Veszprémi Egyetem gazdasági igazgatója. Veszprémben az év utolsó négy hónapjában 110 millió forinttal kevesebbel gazdálkodhatnak, ezért elsősorban a rezsiköltségeket igyekeznek visszafogni.

"Nem lehet úgy komoly tudományos munkát végezni, ha a kísérleteket nem tudjuk végrehajtani, ehelyett mindent modellezni kell" - mondta a lapnak Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora. Az intézmény eddig is takaréklángon működött, most viszont 362 millió forintot vettek el tőlük.

A Debreceni Egyetemen elmaradnak a tisztasági festések, visszafogják a fejlesztéseket és az idén nem fizetnek jutalmakat a munkatársaknak.