Kicsit javult a politikusok megítélése

A népszerűségi listán szereplő politikusok majdnem fele szinte azonos pontszámot kapott a választópolgároktól - derül ki a Szonda Ipsos novemberi közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közöl. Ugyanakkor jellemző a kismérvű, egy-két pontos emelkedések is. A nyári visszaesések után a politikai elit megítélése kezdi megközelíteni a brókerbotrány kirobbanása előtti szintet.

Egy-két pontot emelkedetek ebben a hónapban a politikusi népszerűségi indexek. A legnépszerűbb jelenleg is Mádl Ferenc köztársasági elnök (63 ponttal) és Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Harmadik helyen Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerepel (59 ponttal). Kuncze Gábor, aki szeptemberben még 49 ponttal a rangsor közepén volt, és az utóbbi két hónapban 2-2 pontnyi bővüléssel az élvonalba került.

Új szereplőként jelenik meg a listán Hiller István, Persányi Miklós és Gyurcsány Ferenc. Hiller Istvánt, a kulturális tárca vezetőjét a lakosság fele tudta értékelni, és az általuk adott pontszám 51-es. A minősítő osztályzatok négytizede "hármas", és csak kevesen adtak "egyest" (7 százalék) vagy "ötöst" (8 százalék). Megítélésére - ha nem is erősen, de - rávetül párthovatartozása: az MSZP szavazóitól 64 pontot, a Fidesz táborától 40 pontot kapott. Hillert kifejezetten kedvezően, 63 pontra értékelik az SZDSZ támogatói is. Kedvelt politikusnak számít még a budapestiek, az idősek, a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettségűek körében.
 
Persányi Miklós az egyik legkevésbé ismert kormánytag, jelenleg 40 százaléknyian tudtak róla véleményt formálni. Az őt ismerők fele közepest adott. A kifejezetten pozitívan értékelők aránya alacsony, 6 százaléknyi, de az erősen negatívan megítélők is kevesen, 7 százaléknyian vannak.

A lista új szereplői közül Gyurcsány Ferenc a legismertebb, a megkérdezettek kétharmadának nem okozott gondot a véleményalkotás. A vele kapcsolatos rokonszenveket elsődlegesen határozza meg a pártszimpátia. Az MSZP táborától 62 pontot kapott, az SZDSZ támogatói felemás érzéseket mutatnak, erre utal 52 pontjuk. A Fidesz szimpatinzánsai körében viszont a negatív ítéletek elterjedtek (34 pont).

KAPCSOLÓDÓ CIKK