Kovács szerint politikus ne gazdagodjon

Egyet nem szabad csinálni: politikusként meggazdagodni - jelentette ki Kovács László, az MSZP elnöke, amikor az MTV hétfői Nap-kelte műsorában Szili Katalin elnökhelyettes nyilatkozatáról kérdezték. Szili Katalin a reformszocialisták születésnapja alkalmából rendezett műhelyvitán azt mondta: ma úgy tűnik, az MSZP olyan párt, amelyben mindig három párt van egyszerre jelen: az ideológiai, a technokrata és zsákmánypárt.

Szili Katalin szombaton Szegeden a reformszocialisták születésnapja alkalmából rendezett műhelyvitán azt mondta: ma úgy tűnik, az MSZP olyan párt, amelyben, hasonlóan a többihez, mindig három párt van egyszerre jelen: az ideológiai, a technokrata és zsákmánypárt. "Az ideológiai párt, amely megnyeri a választásokat, a technokrata párt, amelyik nekiáll jól-rosszul kormányozni és a zsákmánypárt, amelyik segít abban, hogy elveszítsük a hitelünket".

Arra a kérdésre, mi a pártelnök véleménye most arról a korábbi álláspontról, hogy akire a korrupció árnyéka vetül, távozzék, Kovács László azt mondta: "(...) egy ilyen megfogalmazás nem szükségképpen a korrupcióra utal, hanem arra az egyébként nem ritka magatartásra, hogy ha valakinek lehetősége van akár hatalomban, akár anyagiakban gyarapodni, az többnyire megteszi, és ez nem szükségképpen törvénytelen út. Tehát lehet törvényesen is gyarapodni. ...ami nem bizonyosodott be, azt vádként megfogalmazni nem lenne célszerű. Önmagában a gyarapodási szándék nem tisztességtelen."

A pártelnök szerint az MSZP erkölcsi színvonala és morális megítélése az elmúlt években fejlődött. Ha van is a párttagok - és nem a vezető politikusok - között olyan, aki törvényt sért, annak felelnie kell az igazságszolgáltatás előtt, és a pártból is távoznia kell. "(...) szerezhet valaki kizárólag törvényesen, tisztességes úton jelentős vagyont mielőtt politikus lesz, és azután azt mondja, hogy most már nekem elég pénzem van, megengedhetem magamnak, hogy a kedvtelésemnek hódoljak és vállalom a politikusi pályát, rövidesen rá fog jönni, hogy nem olyan nagy élvezet ez. Állandó reflektorfényben van, állandó támadásoknak van kitéve, gyakran rágalmazásoknak is (...). Egyet nem szabad csinálni: politikusként meggazdagodni - mondta Kovács László a Nap-keltében.

Szili Katalin nem először vette célba az MSZP azon - meg nem nevezett - politikusait, akik üzleti haszonszerzésre használják fel befolyásukat és kapcsolatrendszerüket. Erre utalt akkor is, amikor a nyár végén közölte: az MSZP nem tud megújulni addig, ameddig meg nem válik meg nomenklaturájától. Szili ezt arra kérdésre válaszolta, hogy mi a véleménye Gyurcsány Ferenc sportminiszter üzleti ügyeiről