Konkrét célpontként nem, de találkozóhelyként és pénzügyi tranzakciók lebonyolítási helyeként szerepelhet Magyarország a nemzetközi terrorizmus célországai között - egy tanulmány szerint. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ által készített jelentésből kiderül, Magyarországon egyetlen terrorszervezetnek sincsen aktív csoportja. A tanulmány készítői szerint számítani lehet arra, hogy a szervezett bűnözői csoportok megpróbálnak beszivárogni az államigazgatásba és a politikába. A szakemberek attól is tartanak, hogy az új bevételi források keresése újabb leszámolási hullámot indíthat el a rivális csoportok között.

Magyarország továbbra sem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak - áll a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) hétfőn közzétett jelentésében. "Jelenleg egyetlen terrorszervezet sem működtet aktív csoportot az országban" - olvasható a rendőrségi honlapon nyilvánosságra hozott dokumentumban.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ szerint: "Napjaink terrorizmusáról elmondható, hogy képességei jelentősen megerősödtek, ugyanakkor tevékenysége változatlanul rövid távú politikai célok elérése érdekében, félelem- és zavarkeltésre, illetőleg kormányok, kormányzati szervek iránti bizalom megrendítésére irányul."

E szerint a terrorszervezetek finanszírozásban egyre nagyobb szerephez jutnak a velük szimpatizáló magánszemélyek és olyan nem-kormányzati szervek, nemzetközi vállalkozások, szervezetek, melyeket kifejezetten azzal a céllal hoztak létre, hogy rendelkezésre álló pénzeszközeiket terrorcselekmények előkészítésére, végrehajtására fordítsák - olvasható a jelentésben.

Magyarország: találkozóhely, pénztár

A dokumentum összeállítói arra számítanak, hogy konspirált találkozások, tárgyalások lebonyolítása céljából a külföldi terrorszervezetek várhatóan a jövőben találkozóhelyül használják fel hazánkat. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után a Magyarországon tartózkodó vagy később letelepedő szimpatizánsok a terrorszervezetek anyagi támogatása céljára várhatóan kihasználják a hazai pénzügyi rendszer lehetőségeit.

A terrorszervezetek anyagi-működési bázisukat sok esetben a szervezett bűnözéssel összefonódva biztosítják, és így bevételük jelentős része a szervezett bűnözői körökkel folytatott együttműködésből származik - állítják a jelentés készítői

Aktivizálódó alapítványok - ártalmatlan bevándorlók

A dokumentumból kiderül, hogy iszlám terrorszervezetek jelenléte nem mutatható ki Magyarországon, de: "változásként értékelhető, hogy amíg az elmúlt években az alapítványi kört a financiális problémákkal való állandó küzdelem jellemezte, és működésük ebből következően nem volt intenzív, addig az elmúlt évben néhány alapítvány ismét aktívabbá vált, ami vélhetően annak következménye, hogy különösen az elmúlt év nyarától kezdődően, jelentősnek mondható pénzeszközökhöz jutottak."

A jelentés szerint az al-Kaida szétzúzását célzó nemzetközi terrorellenes fellépések következményeként megtöbbszöröződött az Afganisztánból és Pakisztánból érkező menekültek száma, majd az év második felében megnőtt az iraki származású migránsok száma is. A velük szemben folytatott szűrések, ellenőrzések komoly kockázati tényezőt, illetőleg terrorfenyegetettségre utaló információt nem tártak fel.

A palesztin etnikumról a jelentés megállapítja: a közel-keleti békefolyamat megrekedése, a szinte állandósuló palesztin terrorcselekmények, illetve az arra adott izraeli katonai csapások eddig nem generáltak az érintett térségen kívül terrorcselekményeket. A Magyarországon élő palesztin közösség tagjai ugyan figyelemmel kísérik a palesztin-izraeli konfliktus alakulását, szolidaritásuknak békés tüntetés formájában hangot is adtak, de radikálisabb fellépésre eddig még nem került sor.