Tüntettek a Nemzetbiztonsági Hivatalnál

Tagjainak állítólagos megfigyelése ellen tüntettek körülbelül százan a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében hétfőn délután Budapesten a Nemzetbiztonsági Hivatal épületénél.

"Mint társadalmi szervezet a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal zaklat minket, ez ellen tiltakozunk most" - jelentette ki Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Kijelentette: "engem személyesen is kihallgattak, odahívtak egy találkozóra, ahol adtak egy telefonszámot, hogy jelentkezzek, ha valamilyen információt kívánok átadni, magyarul, hogy legyek besúgó".

A mozgalom elnöke szerint azóta is követik, s a hivatal munkatársai a szüleit is megkeresték. "Ezek a dolgok egy demokráciában nem történhetnek meg csak azért, mert nem értek egyet a jelenlegi kormány nézeteivel" - jelentette ki.

Toroczkai László a tüntetésen hangsúlyozta: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal végzi az egykori kommunista titkosszolgálat iratainak átvizsgálását is. "A Nemzetbiztonsági Hivatal arra hivatkozva, hogy túl sok a munka, már korábban nyugdíjazott kommunista titkosszolgálati embereket újra állományba vett" - mondta.