Fehér szalag viselésére kérte Lévai Katalin kedden az Országgyűlésben, napirend előtt azokat a képviselőket, akik ellenzik a nők elleni erőszakot. Az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter már hétfőn, írásban is megfogalmazta kérését.

"A fehér szalag jelkép, személyes elkötelezettségről ad tanúbizonyságot, arról, hogy a viselője soha nem fog nő ellen erőszakos cselekményt végrehajtani, hogy ő maga soha nem keres mentséget más férfi számára, aki nő ellen követett el erőszakot, és sohasem hallgat az ilyen cselekedetekről" - mondta Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter. A "fehér szalag mozgalom" november 25-én kezdődött, és 16 napon át tart. Az akció 1991-ben kanadai férfiak kezdeményezésére indult a nők elleni erőszak áldozataira emlékezve.

Az esélyegyenlőségi kormányhivatal december közepén adja át az első, a bántalmazott nők és gyermekek védelmét szolgáló krízisközpontot, amely egyszerre nyújt mentális, szociális segítséget és visszavezető utat a munka világába.
   
Gusztos Péter (SZDSZ) úgy vélte, a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés elsősorban a férfitársadalom és a politikustársadalom kötelessége, hogy megtegyenek mindent annak érdekében, hogy minden nő biztonságban élhessen családjában is.
   
Vígh Ilona (Fidesz) felszólalásában azt kérdezte, hol található a 2004-es költségvetésben az az összeg, amely a családon belüli erőszak megelőzésére szolgál, hozzáfűzve, hogy az Orbán-kormány alatt 1,4 milliárd forint jutott a párkapcsolatokban felmerülő konfliktusokat kezelő egyházi és civil programok finanszírozására.

Font Sándor (MDF) szavai szerint a probléma kialakuláshoz az vezetett, hogy a hagyományos családmodell szétesett, és az egyházakat eltiltották a családok közeléből, ezért a családcentrikus gondolkodásnak meg kell jelennie minden egyes területen, így a költségvetésben is.

Az MSZP a hétfői plenáris ülésen már kitűzte a fehér szalagot. Az MDF-es Gémesi György az [origo]-nak kedden azt mondta: ez nem szalag kérdése, az MDF mint keresztény párt elutasítja az erőszakot.