Gallup: A lakosság fele elégedetlen a miniszterelnökkel

A szavazásra jogosultak körében októberhez képest novemberre nem történt lényeges változás a két nagy párt erőviszonyában. A Gallup novemberi felmérése szerint 33 százalék szavazna a Fideszre és 23 százalék az MSZP-re. Az összes többi pártra együttesen is csak a lakosság kevesebb, mint egytizede szavazna. A pártot választó biztos szavazók aránya tavaly nyár óta egyértelműen csökken. A Medgyessy Péterrel elégedetlenek aránya magasabb, mint eddig bármikor ebben a ciklusban.

A szavazásra jogosultak körében az előző hónaphoz képest nem történt változás a két nagy párt erőviszonyában. Novemberben is a felnőttek 33 százaléka szavazott volna a Fideszre és 23 százaléka az MSZP-re. A két párt támogatottságának különbsége így változatlanul 10 százalékpont.

A szavazni nem szándékozók aránya 3 százalékpontnyit nőtt az előző havi Gallup-mérés óta, a bizonytalanoké és a nem válaszolóké pedig 2 százalékpontnyit csökkent. Lényegében tehát változatlan maradt a pártok támogatottsági struktúrája.

Az MSZP és a Fidesz mellett az összes többi pártra együttesen is csak a lakosság kevesebb, mint egytizede (8 százalék) szavazna egy most vasárnapi választáson: az SZDSZ-re 2 százalék, az MDF-re 2 százalék, a MIÉP-re, a Munkáspártra és a Centrum Pártra 1-1 százalék adná szavazatát a teljes lakosságból.

A pártot nem választó állampolgárok aránya 1 százalékpontnyit csökkent október óta. Novemberben az emberek 64 százaléka nevezett meg valamilyen pártot, amelyre szívesen szavazna - ez két százalékponttal magasabb, mint a szeptemberi adat, amely tavaly június óta a legalacsonyabb érték volt.

A valamilyen pártot választók közt (tehát a teljes lakosságnak jelenleg 64 százalékában) az MSZP támogatóinak aránya 1 százalékponttal csökkent az előző havi Gallup-mérés óta, és így visszaesett a szeptemberi 35 százalékra.

A Fidesz támogatottsága a pártot választók körében most 52 százalék, ami a legmagasabb érték tavaly június óta: 1 százalékponttal magasabb, mint szeptemberben és októberben volt.

A pártot választók körében az SZDSZ és az MDF támogatottsága egyaránt 4 százalék, a Munkáspárté és a Centrum Párté 2-2 százalék, a MIÉP-é és a más pártoké pedig 1-1 százalék.

A pártot választó biztos szavazók aránya a teljes felnőtt lakosságon belül tavaly nyáron csökkenő tendenciát mutatott, ősszel-télen hullámzott, az idén február óta azonban egyértelműen csökkenő tendenciájú ez a változás. Szeptemberben és októberben már csak minden második felnőtt tartozott a pártot választó biztos szavazók közé, most, novemberben már csak 48 százalék. Ezért ezeknek az adatoknak a matematikai-statisztikai bizonytalansága lényegesen nagyobb, mint a teljes mintára vonatkozó adatoké - állítja a Gallup.

A Fidesz támogatóinak aránya ebben a körben is 1 százalékponttal nőtt október óta: most 53 százalék - ez a legmagasabb arány a tavaly júniustól vizsgált időszakban. Az MSZP támogatóinak aránya most is ugyanannyi, mint az előző hónapban: 36 százalék.

A teljes felnőtt népességen belül a Fidesz biztos szavazóinak aránya nem nőtt az előző havi értékhez képest, az MSZP-é viszont 1 százalékponttal csökkent.

A pártot választó biztos szavazók körében a kisebb pártok közül az SZDSZ és az MDF támogatottsági aránya 3-3 százalék, a Munkáspárté 2 százalék, a MIÉP-é, a Centrum Párté és a más pártoké pedig 1-1 százalék.

A lakosság fele elégedetlen a miniszterelnök munkájával

A kormányfő, Medgyessy Péter munkájával elégedettek aránya szeptember óta 2 százalékponttal csökkent. Szeptemberben 34 százalék vélte úgy, hogy Medgyessy Péter inkább jól látja el a feladatát, októberre 33 százalék lett ez az arány, novemberre pedig 32 százalékra csökkent.

Szeptemberben az emberek 49 százaléka vélte úgy, hogy a miniszterelnök inkább rosszul látja el a feladatát, októberben az emberek 48 százaléka látta ezt így, novemberben azonban már 50 százalék, a felnőtt lakosság fele gondolja, hogy a miniszterelnök rosszul látja el feladatát. A kormányfővel elégedetlenek aránya magasabb, mint eddig bármikor ebben a ciklusban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK