A "Hull a pelyhes" kétszeri eléneklése, egy táncos mesejáték megtekintése és a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettesének beszédének meghallgatása után üdítőt, szaloncukrot és kulcstartót tartalmazó csomaggal távoztak azok az óvodások, akik részt vettek a vasúttársaság szerdai Mikulás-ünnepségén a Nyugatiban. A MÁV Mikulása csütörtökön indul útnak, és az ország 14 településén oszt ajándékokat a gyerekeknek.

"Kedves gyerekek, a tizedik vágányra Mikulás Álom Vonat érkezik, a vágány mellett kérjük vigyázzanak." A pályaudvarokon megszokottól eltérően kedves női hangon közölt figyelmeztetés elsősorban a Pitypang Napközi Otthon és Óvoda Maci Csoportjába járó gyerekeknek szólt, akik az óvónőkkel együtt a Nyugati pályaudvar peronján várták a vonat érkezését.

Pontban 14 órakor be is futott a hópelyhekkel kidekorált "Álom Vonat", és ezzel kezdetét vette a MÁV által "látványos sajtótájékoztatóként" beharangozott rendezvény. A nagyjából 30 fős gyerekcsoport megrohamozta a vonatból kiszálló Mikulást, aki néhány óvodást a karjára vett, akik aztán megsimogatták a szakállát. A gyerekek közben a Mikulást kísérő, hajában csillagokat viselő tündér kérésére elénekelték a Hull a pelyhes című dalt.

A bemutatót egy félig nyitott, színpadként szolgáló vonatkocsin tartották, amelyet a téli ünnepek szimbólumaival rendeztek be. A vasúttársaság Mikulása - aki ma már nyugdíjas, de több mint negyven évig dolgozott a MÁV-nál - ennek a kocsinak a lépcsőjén ült le, és úgy próbálta fogadni a többi gyereket. A Maci Csoport óvodásai azonban olyan szorosan körbe vették a télapót, hogy ő alig kapott levegőt, és még a szemüvege is bepárásodott. Az óvónők ezért hátrébb terelték a gyerekeket, a Mikulás pedig felállt, és közölte, hogy nemsokára jön a "vezérigazgató-helyettes bácsi", aki mond majd néhány szót.

Kugler Flórián, a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese lépett mellé, köszöntve az óvodásokat. Az egyik óvónő többször hangosan kimondta, hogy "jó napot kívánok", így próbálva rábírni a gyerekeket, hogy ők is köszöntsék a vezérigazgató-helyettest. A gyerekek azonban nem reagáltak, csak csendben hallgatták Kugler Flóriánt, aki elmondta, hogy az ajándékokat szállító álomvonat egy háromnapos útra indul, és az ország több - szám szerint 14 - településén megáll majd.

"Kössétek meg a kutyáitokat"

A vezérigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a Mikulás-vonatot azért is indítják útjára, hogy a gyerekek egy barátságos vasutat ismerjenek meg. Egyúttal felidézte, hogy ő már gyerekkorában is vasutas - mozdonyvezető vagy kalauz - akart lenni. Beszédének csak töredékét lehetett érteni, hangját ugyanis elnyomta a hangosbemondó, amely állandóan ismételgette, hogy melyik vonat érkezik, és melyikre kell felszállni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
"Jön a vezérigazgató-helyettes bácsi"

Kugler Flórián pár perces köszöntője után a tündér playbackelve előadott egy dalt, majd a Mikulás beszélt arról, hogy miért is vasúton érkezett. Elmondta, hogy eredetileg rénszarvasok húzta szánnal indult, de a szarvasok egyszercsak megálltak, mire a tündér elővarázsolt egy vonatot. Közben azonban ő maga elaludt, és végül a Magyar Vasúttörténeti Parkban ébredt fel, és onnan jött a Nyugatiba - tette hozzá a Mikulás. A viszontagságok elmesélése után a tündér elmondta, hogy az álomvonat számos települést érint majd az országban, a Mikulás pedig felhívta a gyerekek figyelmét, hogy rakják ki cipőiket, csizmáikat, és hogy ha van kutyájuk, akkor tartsák megkötve, mert sokszor akadt már gondja a házőrzőkkel.

A tündér ezután megkérte a gyerekeket, hogy adják elő ismét a Hull a pelyhest, ezúttal zenei kísérettel. "Mindjárt beintek" - tette hozzzá az óvodásoknak, nyilván arra gondolva, hogy jelezni fogja számukra, mikor kell kezdeniük az éneklést. A dal végén különböző állatoknak - kutyának, nyúlnak, macskának, szarvasnak, medvének - maszkírozott lányok mentek fel a színpadra, és egyikük - amelyik macskának volt öltözve - elkezdett egy télapóról szóló mesét.

Lencse és bot

A zenés-táncos betétekkel tűzdelt mese közben a szintén a színpadon ülő Mikulás felszerelésével apróbb balesetek történtek: botja leesett a vonatról, az egyik krampusz által tisztogatott szemüvegéből pedig kiesett a jobboldali lencse. A botot visszakapta a közönség egyik tagjától, a lencse visszahelyezésével azonban már sem ő, sem a krampusz nem állt neki babrálni, így a Mikulás félig ép szemüvegben volt kénytelen ellátni további feladatait.

A mese egy CD-ről játszott karácsonyi dallal, a "Santa Claus is coming to town" kezdetűvel zárult. A gyerekeket kérték, hogy tapsoljanak közben, és bár valószínűleg kevesen értették közülük, hogy miről is szól az angolszász területről származó dal, lelkesen eleget tettek a kérésnek. Azt már kevésbé lelkesen, de annál fegyelmezettebben fogadták, amikor a zene végén a tündér közölte, hogy először a "média képviselői" kapnak ajándékot. A csomag cukorkát, egy félliteres üdítőt, egy kulcstartót és egy mozdonyt ábrázoló hűtőszekrénymágnest tartalmazott.

A gyerekek szintén egy félliteres üdítőt, pár szem szaloncukrot, egy Interpici-cukorkát és egy világítós kulcstartót kaptak. Az ajándékot nem sokáig nézegethették, az óvónők ugyanis beszedték a csomagokat, de ígéretet tettek arra, hogy az óvódában mindenkinek visszaadják. Miután a csoport elment, csak néhány olyan gyerek maradt, aki a szüleivel érkezett. Köztük volt egy kisfiú, aki anyja vállán sírdogált valamiért, és még a Mikulás sem tudta megvigasztalni, pedig még a karjára is vette.

Pethő András