Az egész országot bejárja a vatikáni roma kereszt

Jelenleg Vas megyében őrzik azt a feszületet, amelyet a közelmúltban tartott cigány zarándoklaton II. János Pál pápa áldott meg a Vatikánban. A fakeresztet legközelebb vasárnap, a szombathelyi nagytemplomban nézhetik meg a hívek, később elviszik az összes megyeszékhelyre és roma zarándokhelyekre - írja a Népszabadság.

A Vatikánban megáldott keresztet eddig Nagykanizsán és Zalaegerszegen mutatták be. A tervek szerint a vallási jelkép valamennyi megyébe - a megyeszékhelyeken kívül a romák körében népszerű zarándokhelyekre, talán még Romániába is - eljut, majd jövő év május 30-án, pünkösdkor felállítják végleges helyén, a Komárom-Esztergom megyei Csatkán.

A kereszt szállításához Kövesi Vilmos, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese nem kért költségvetési támogatást, a kiadásokat saját zsebből és magánadományokból fedezi - mondta el a Népszabadságnak.

A csatkai búcsún átlagosan három-négyezer roma szokott jelen lenni. A megáldott kereszt az OCÖ elnökhelyettese szerint viszont olyan nagy vonzerőt jelent, hogy jövő májusban több mint tízezren lesznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK