Drága magántelkek miatt nem épül az Óbudai rakpart

Túl drágának találja az Auchan annak a két teleknek az árát, ahol az Óbudai rakpartot meghosszabbítanák. Az áruház megépítésének feltétele az út meghosszabbítása volt, ami most az alkudozó felek miatt késik. Erről Tarlós István óbudai polgármester számolt be csütörtökön. A polgármester szerint a volt állami tulajdonú telkeket 2000-ben annak ellenére adták magántulajdonba, hogy ő jelezte, eladásuk akadályozni fogja az út megépülését.

Két magántelek megvásárlásának elhúzódása miatt nem kezdődhet meg az Óbudai rakpart továbbépítése - közölte az óbudai polgármester csütörtökön, Budapesten. A korábban "állami kézből kikerült telkek" megvásárlásáról az "ingatlan új tulajdonosai az Auchannal alkudoznak, emiatt nem tud megépülni a Jégtörő út" - mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István.

Az ügy előzménye, hogy az áruház megépítésének feltétele volt a rakpart Jégtörő úti szakaszának közel egy kilométeres meghosszabbítása. A tervezett útszakasz két - korábban a MÁV tulajdonában lévő - magánterületen haladna át, és a jelenlegi tulajdonosok azonban - az áruház szerint - irreálisan magas áron kívánják csak átadni azokat.

A Fővárosi Önkormányzat ezt követően az áruházat bízta meg a terület kisajátításával, de az ügy azóta már átkerült a Komárom Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal elé. Tarlós István emlékeztetett arra: amikor a MÁV 2000 tavaszán meghirdette az említett két telket, akkor a III. kerület felhívta a Fővárosi Önkormányzat figyelmét arra, hogy "ezeknek a telkeknek állami kézből való kiadása a fővárosi beruházású rakparti út építését akadályozni fogja". "Ennek ellenére a telkek állami kézből kikerültek" (...) és most "az új tulajdonosok az Auchannal alkudoznak a területek áráról, emiatt nem tud épülni a Jégtörő út" - monda.

A polgármester szerint az önkormányzat azért adott ki ideiglenes használatba vételi engedélyt az áruháznak, annak ellenére, hogy a rakpart szakasz nem készült el, mert a főváros megállapodásban rögzítette: az akadályok elhárultával a cég által biztosított pénzt az út megépítésére fogja fordítani. "A kerületi hatóságnak sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy az engedélyt ne adja ki..." - mondta a polgármester.

Tarlós István egyúttal cáfolta, hogy az önkormányzat megszüntetné a bevásárló centrum melletti telephely Szentendrei úti bejáratát, és emiatt körülbelül 40 vállalkozás kerülhet a csőd szélére.

A sajtótájékoztatón részt vett kerületi szocialista, fideszes és szabaddemokrata  politikusok közölték: jelenlétükkel kívánják demonstrálni, hogy az ügyben a testület valamennyi frakciója egyetért a polgármesterrel és nem tekintik politikai ügynek a kérdést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK