Ártatlanságát hangoztatta Szabadi Béla volt politikai államtitkár, büntetőperének csütörtöki tárgyalásán. A többek között hűtlen kezeléssel, sikkasztással, csalással vádolt egykori kisgazdapárti politikus azt állította, nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, melyeket ő amúgy sem tekint bűntettnek. Szavaiból kiderült, hogy az általános kormányzati gyakorlatnak szerint járt el a vitatott ügyekben (repülőjegyek, reklámszerződések), mégis büntetőeljárást indítottak ellene.

Nem követte el azokat a tetteket, amelyekkel vádolják - jelentette ki az ellene folyó büntetőper csütörtöki tárgyalásán Szabadi Béla az Orbán-kormány földművelésügyi minisztériumának egykori politikai államtitkára. A volt kisgazda politikus közölte, nem tartja bűntettnek a vádiratban terhére rótt cselekményeket.

Szabadi Bélát többrendbeli, különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás és felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség. A csütörtöki tárgyaláson a külföldi útjaival, illetve az agrártárca tulajdonába tartozó cégek FTC-vel kötött reklámszerződéseivek kapcsolatos vádpontokról hallgatták meg az exállamtitkárt.

Szólt volna Orbánéknak, hogy tegyenek kivételt

Torgyán József egykori bizalmasa, az ügyészség szerint 5,8 millió forintos kárt okozott azzal, hogy hivatalos külföldi útjaira elsőosztályú repülőjegyekkel utazott, noha neki mint államtitkárnak nem járt volna. Szabadi Béla ezzel kapcsolatban azt mondta a bíróság előtt, hogy akkor nem tudott arról, hogy az államtitkároknak nem jár az elsőosztályú, hanem csak a komfort fokozatú repülőjegy, és különben sem ő intézte az utazásokat, nem ő szerezte be a jegyeket, hanem a tárca nemzetközi főosztálya, amely közvetlenül a miniszter, Torgyán József, valamint kabinetfőnökének, Béres Béla irányítása alatt állt.

Szabadi kijelentette, ha tudta volna ezt a korlátozást, akkor egy kormányülésen szólt volna erről Orbán Viktoréknak, akik - állítása szerint - elintézték volna, hogy vele kivételt tegyenek. Mint közölte, számára csak 2001-ben, a Kehi jelentéséből derült ki, hogy nem utazhatott volna első osztályon. A jelentés szerint kiterjedt gyakorlat volt, hogy államtitkárok elsőosztályon utaznak - jegyezte meg a volt államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy míg a minisztériumi felső vezetők repülőjegy-vásárlására van jogszabály, addig a főosztályvezetők és ügyintézők esetében ilyen nincs, így ők nyugodtan utazhatnak első osztályon hivatalos külföldi útra, ahogy erre számtalan példa volt az Orbán-kormány idején is.

A drága (milliós) jegyárakkal kapcsolatban Szabadi Béla megjegyezte, hogy a beszerzést az OTP Travel bonyolíthatta le, amely közbeszerzés nélkül jutott ehhez a megbízáshoz. Az OTP Travel jogtanácsosa pedig a miniszter fia, Torgyán Attila volt, aki egy ízben méltatlankodva felhívta Szabadit, amikor az egyik munkatársa egy légitársaság segítségével szerzett (olcsóbban) repülőjegyet.

Az FVM az FTC-t, Orbánék az UTE-t támogatták

Az FTC-vel kötött összesen több milliárd forintról szóló reklámszerződésekkel kapcsolatban Szabadi megjegyezte, hogy világszerte bevett gyakorlat a sportegyesületek reklámokkal való finanszírozása, amely korábban és jelenleg is dívik itthon is. A volt államtitkár utalt arra, hogy az Orbán-kormány például az UTE-t támogatta állami cégek segítségével (Mol Rt., az MFB, az MVM és a Magyar Posta) sok százmillió forinttal, noha az állami cégek többsége hirdethetetlen.  többségük.

A vádlott állítása szerint a kérdéses szerződésekre Nagy András helyettes államtitkár tett javaslatot, aki egyben az FTC alelnöke is volt, ő maga pedig csak néhány cég vezetőjével találkozott személyesen is. Mint közölte, az FTC abban az időben csődközeli helyzetben volt, és nagy volt a társadalmi nyomás, hogy segítsenek rajta. Azt az exállamtitkár is elismerte, hogy nem volt elegáns megoldás, ahogy tették. Szabadi azt állította, hogy a reklámszerződést kötött cégek nyereségükből - mellyel tulajdonosként az FVM rendelkezett - támogatták a klubot ily módon. Szerinte a társaságoknak nem okozott anyagi nehézségeket a pénzek kifizetése.

Az ügyészég szerint ugyanakkor ezek a reklámszerződések, pontosabban a Fradinak adott milliók a legtöbb cégnek komoly pénzügyi nehézségeket, likviditási problémákat okoztak.