A valkóiak nem félnek a szeméttelep bűzétől

Befogadná 99 település háztartási szemetét Valkó. Eddig öt település lakói utasították el a szeméttelep megépítését, a Pest megyei falunak viszont jól jönne az a néhány millió forint, amit a telepet üzemeltető cég fizetne iparűzési adónak. Vannak, akik ellenzik a beruházást, a falu többsége azonban - legalábbis szóban - támogatja a szeméttelep megépítését. Mint mondják, nincs pénz, nincs más lehetőség, hogy elmozduljon a holtpontról a falu, ahol tavaly mindössze 1 millió forint jutott fejlesztésekre.

Gyönyörű út vezet Gödöllőről Valkóra. A kis Pest megyei falut majdnem minden irányból hatalmas erdők és tájvédelmi területek veszik körül. Ebben a környezetben épülhet meg a 99 Pest és Nógrád megyei település háztartási hulladékát kezelő szeméttelep, ha a lakosság többsége a vasárnapi népszavazáson igennel szavaz. Eddig öt település utasította vissza a lerakó megépítését. Ha pedig év végéig nem sikerül helyet találni a lerakónak - Valkó mellett több környező falu is jelentkezett a telepért -, akkor elveszhet a lerakó megépítéséhez az Európai Unió ISPA alapjától felvehető 3 milliárd forintos támogatás.

"Tisztáznunk kell, hogy mi erre önként jelentkeztünk" - kezdi magyarázni a helyzetet Molnár Szabó László, a falu tavaly megválasztott független polgármestere. Mint mondja, a falu vezetése azután döntött úgy, hogy megpróbálkozik a telep befogadásával, hogy Kartalon a többség nemmel szavazott a lerakóra. "A képviselő-testület 10-0-ra megszavazta, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, de csak úgy, hogy tájékoztatják közben az embereket" - mondja.

A polgármester szerint több oka is van, hogy így döntöttek. Valkónak nagy szüksége lenne egy modern szeméttelepre, mert a mostaninak csak 2005-ig van működési engedélye. A falunak pedig nincs rá pénze, hogy önerőből saját lerakót építsen. Az alig 2300 lelkes településnek 180 millió forint az éves költségvetése, de a működtetés mellett alig marad valamire pénz. A polgármester szerint tavaly mindössze 1 millió forint jutott fejlesztésekre.

Sokat jelent az is, hogy a telepből az iparűzési adó miatt jelentős bevételei lennének Valkónak, és a lerakó enyhítene a súlyos munkanélküliségen is. Mint mondja, munkalehetőség szinte egyáltalán nincs Valkón. Az emberek Gödöllőre, Pestre járnak dolgozni. Sok lehetőség soha nem volt, régebben csak a tsz, most pedig egy nyomda ad munkát, igaz, csak 15-20 embernek. A munkanélküliség 25 százalék körül mozog. A polgármester szerint viszont a szemétlerakónál 30-40 ember kaphatna állandó, rendes munkát. Főleg a képzetlen segédmunkások, többségükben romák.

Azt kell megérteniük az embereknek, hogy ha igennel szavaznak vasárnap, attól még nem biztos, hogy Valkón épül meg a telep - állítja a polgármester. A helyiek ugyanis úgy tudják, hogy a szemétlerakóra bejelentkezett már több környező település, Csömör, Dány, Hévízgyörk és Verseg is. A népszavazások után környezettanulmány készül majd azokban a falvakban, ahol a többség támogatja a lerakó megépítését, és a legmegfelelőbb helyen építik fel a lerakót. "Csak a lehetőséget adjuk meg magunknak" - mondja Molnár.

Forrás: [origo]
A polgármester bizakodik

A polgármester szerint a lerakó megépítése nem jelent veszélyt a környezetre. A napi 30-40 fuvar ugyanis - mint mondja - nem terhelné meg nagyon a települést, mert a modern teherautók alig környezetszennyezőbbek, mint egy személygépkocsi. A pénz viszont nagyon jól jönne Valkónak. "Csak 5 milliót kapjunk, tessék csak elképzelni. Nem lehet a fellegekben járni, nem lehet százmilliókat kérni, de akkor is tudunk egy kicsit mozdítani magunkon" - ábrándozik a polgármester.

A falu vezetése éppen ezért mindent megtesz, hogy az emberek támogassák a lerakó megépítését. "Igyekszünk meggyőzni az embereket" - mondja a polgármester. A polgármesteri hivatal rendszeres kirándulásokat szervez a pusztazámori szemétlerakóhoz - amely a valkóihoz hasonló technikával dolgozik -, hogy az emberek saját szemükkel láthassák, a telepnek nincsenek veszélyei. "Bízunk az emberi kíváncsiságban" - mondja a polgármester. Ezért készítettek egy videokazettát is, amelyen mérnökök és pusztazámori lakók mondják el véleményüket a lerakóról. A kazettából mindenki kaphat, vagy megnézheti a falu főterén kiállított videón.

A falu sáros, rendezetlen főterén már csütörtökön kora reggel is megy a pusztazámori lerakóról szóló propagandafilm. Zenés filmek mutatják be, hogy a szemét a modern technika miatt semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre. Beszélgetéseket lehet látni elégedett pusztazámori lakókkal. A szeméttelep szagát sem lehet majd érezni Valkón - ígéri a film, mert a lerakó a falutól délnyugatra lesz. "A Magyarországon uralkodó széljárás viszont északkeleti" - mondja a jókedvű hang, miközben ünnepélyes zene csendül fel. A film azonban sem a munkába igyekvőket, sem a téren lézengő 1-2 embert nem érdekli. A képernyő előtt csak néhány bicikli áll.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK