Várhatóan nem vonják felelősségre Ragáts Imrét, a Magyar Televízió (MTV) elnökét, bár hétfőn újabb vitatott tévészerződés kerültek napvilágra. Bár a tévéelnök állítja, piaci alapon adták bérbe az MTV Kunigunda utcai stúdióját a konkurens RTL Klub Való Világ című műsorát gyártó IKO Productions Kft.-nek, a köztévé felügyelőbizottsága és az Állami Számvevőszék szerint kérdéses, hogy származik-e haszna a televíziónak a szerződésekből. Ragáts állításának ellentmond, hogy egy alkalommal a bérleti díj helyett a cég egy filmcsomaggal fizethetett, melynek értéke nehezen meghatározható.

Elnökségi körökből származó információk szerint vitatható szerződést kötött a rivális RTL Klub egyik legnagyobb beszállítójával is Ragáts Imre, a Magyar Televízió (MTV) elnöke. Egy tavaly július 31-én kötött megállapodás értelmében az RTL Klub egyik beszállítója, az IKO Productions Kft. kibérelte az MTV Kunigunda utcai stúdióját, hogy ott vegyék fel a Való Világ sorozatot, melynek harmadik része karácsony után indul.

Az [origo] tévéelnökségi körökből származó információi szerint Ragáts a kifogásolt szerződést nem terjesztette az MTV ellenőrzését ellátó kuratóriumi elnökség elé, mert annak értéke - 130 millió forint plusz áfa - nem érte el a 300 milliós határt, amely felett az elnöki kuratóriumnak minden szerződést látnia kell. A szerződés azonban több különleges lehetőséget is ad az IKO kezébe, például éveken át érvényes, bármikor egyoldalúan lehívható opciót a szerződés meghosszabbítására.

Hasonló opciók szerepeltek azokban a reklámszerződésekben is, amelyek miatt novemberben a kuratóriumi elnökség kezdeményezte Ragáts menesztését. A tévéelnök még ügyvezető alelnökként, a tévékuratórium tudta nélkül négy évre előre, jóval a piaci ár alatt értékesítette az állami tévé reklámidejét.

Az elnökség egyik, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó tagja szerint a szerződések azon részei, mint például az egyéni döntés alapján lehívható hosszabítási opció "olyan trükkök, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a szerződések ne kerüljenek az elnökség elé". Annak ellenére, hogy a kuratóriumi elnökség és a tévé vezetése még év elején megállapodott abban, hogy az MTV nem köthet az elnökség tudta nélkül titkos szerződéseket.

Az MTV működését vizsgáló, 2003 júniusában nyilvánosságra hozott ÁSZ-jelentés szerint az RTL-es cégekkel kötött szerződések esetében "még az MTV Rt. jelenlegi anyagi helyzetét figyelembe véve is szükséges lett volna indokolni, hogy milyen üzleti megfontolások alapoztak meg egy ilyen szerződést, amely az MTV konkurenciáját szolgálja". Az [origo] úgy tudja, Ragáts azzal indokolta a szerződések megkötését, hogy abból bevétele származik a köztévének. Az MTV ugyanis jelenleg az ÁPV Rt.-től bérli vissza székházát és a tévéelnök szerint a 8-as stúdió bérbeadásából származó bevételeket is a székházbérlésre lehetett fordítani.

Ragáts álláspontjának némileg ellentmond, hogy januárban az IKO elmaradt az éppen esedékes bérleti díjjal, melyet később sem fizetett ki. Helyette egy filmcsomaggal "fizetett" a köztévének. Ennek értékét azonban nehéz megállapítani, mivel annak pontos tartalmát - az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tag szerint - senki nem ismeri.

Ragáts álláspontja ráadásul nem ad választ az ÁSZ azon felvetésére, miszerint az MTV a bérbeadással indokolatlan előnybe hozta a konkurens tévécsatornát. "A 8-as stúdió az egyetlen korszerűnek nevezhető, tv-játék készítésére is alkalmas stúdió jelenleg az MTV Rt.-nél" - írja az ÁSZ, amelynek kapacitását azonban nagyrészt az RTL-es produkció készítése tölti ki. A megállapodással ráadául az MTV nem csak a helyet, hanem a hozzá kapcsolódó gyártási eszközöket és feltéteket is biztosítja a bérlőnak. Az MTV felügyelőbizottsága (fb) szerint így az épületegyüttes bérbeadása veszteséget termel.

Csorba Mária, az MTV sajtóreferense az [origo]-nak a szerződések kapcsán elmondta: a köztévé bevételi alapon adta bérbe a stúdiót, és nem a konkurens RTL Klubbal, hanem egy gyártóval állapodott meg. Mint mondta, a szerződések feltételeit a piaci tarifák szerint határozták meg, amelyeket az MTV honlapján közzé is tesznek. (Az oldalon szereplő adatok szerint a Kunigunda utcai 8-as stúdió díja személyzettel és stúdiómunkákkal együtt 62 ezer forint óránként.) Csorba emellett hozzátette azt is, hogy a Való Világ első és második részének gyártásáról szóló szerződéseket információi szerint látta a tévékuratórium.

Czeglédi László, az MTV kuratóriumának elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a reklámszerződésekkel betelt a pohár, több hasonló ügy nem merülhet fel Ragátssal kapcsolatban. Az elnökség [origo]-nak nyilatkozó tagja szerint azonban a tévéelnök most várhatóan megússza az újabb felelősségre vonást, mert a bérleti ügy nem új, azzal már foglalkozott az fb is, Czeglédi pedig - mint fogalmazott - "nyilván új ügyekre gondolt". Annak ellenére, hogy a bérleti szerződésről szóló, a tévéelnök és az MTV fb között zajló vitában nem született döntés: Ragáts állítja, hogy a megállapodás nyereséget termel, az fb és az ÁSZ pedig továbbra is kifogásolja annak több pontját.

Nem ússza meg Ragáts a reklámszerződések miatt kiszabott büntetést

Rendeződhet ugyanakkor az MTV-n belül egy másik, szintén Ragáts Imréhez kötődő ügy. Az MTI információi szerint ugyanis több mint fél évvel elnökké választása után megállapodás született Ragáts Imre és a MTV kuratóriumának elnöksége között az elnök megbízási szerződésének részleteiről. A szerződést napokon belül aláírhatják, részletei egyelőre nem ismertek. Az [origo] úgy tudja: a szerződés megkötése után ki kell fizetnie Ragátsnak azt az 5 millió forintos büntetést, amelyet a szabálytalan reklámszerződések miatt szabott ki rá a kuratórium.