Bűncselekmény lesz az állatkínzás

Módosításokkal az ellenzék is támogatja azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával bűncselekménnyé minősítené az állatkínzást.

A Szili Katalin, Hegyi Gyula (MSZP), Gusztos Péter és Gulyás József (SZDSZ) által jegyzett indítvány keddi általános vitájában a parlamentben Hegyi Gyula elmondta, hogy a módosítás tiltaná a gerinces állatok esetében az állatviadal tartását, szervezését, és ezzel kapcsolatban állatok tenyésztését, forgalmazását. Szintén tiltanák az állatok kínzását, az orvhalászatot és -vadászatot. Állatviadalok szervezését három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák, az állatkínzást pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel - ismertette a javaslatot az MSZP-s képviselő.

Az előterjesztők az indítványban az állatkínzást úgy határozzák meg, hogy ezt a cselekményt követi el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Hegyi Gyula leszögezte: nem az a céljuk, hogy a börtönöket újabb "lakókkal" töltsék meg, hanem az, hogy formálódjon a társadalom.

Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca államtitkára örömét fejezte ki az előterjesztéssel kapcsolatban. Utalt arra, hogy az ügyben indult népi kezdeményezés, amelynek során 350 ezer aláírás gyűlt össze, egy konkrét és igen sajnálatos állatkínzási eset kapcsán indult.