Gyurcsány Ferenc ismerősei szerint akkor érzi legjobban magát, amikor vitatkozik. Miközben informális hatalma a miniszterelnöknek adott tanácsai miatt jóval nagyobb, mint a legtöbb miniszteré, pozíciója mégsem stabil. Saját pártjából legalább olyan élesen támadják, mint az ellenzékiek. Gyurcsány hívei szerint sem alkalmas első számú vezetőnek, mert túlságosan megosztja az embereket.

Forrás: [origo]
"Extrovertált fiú voltam"

"Extrovertált fiúként informális vagy formális központ voltam általános iskola óta" - mondta magáról Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter, a kormány egyik legtöbbet támadott tagja, akit belső ellenzéke legalább olyan keményen támad, mint az ellenzéki politikusok. Gyurcsány gyerekkora óta szeret kitűnni, minden közösségben konfliktusokba keveredik, és nagyon fontos számára a siker. Akik nem szeretik, azok szerint gátlástalan karrierista, akik kedvelik, rendkívüli tehetségnek tartják. Abban egyetértenek ismerősei, hogy mindenkiben indulatokat kelt: "Megosztó személyiség, az a típus, akiért rajonganak vagy utálják" - mondta róla egy szocialista képviselő.

"Kimondottan szereti meghökkenteni az embereket" - mondták róla. Miniszteri kinevezése óta lehetett már látni énekelni, utcán szórólapokat osztani és gúnyosan beszélni.

"Amikor a párt sporttal foglalkozó munkacsoportjával tárgyal, sokszor barátságos üvöltözés hallatszik" - mondta egy MSZP-s, aki kedveli Gyurcsány határozott stílusát. Mások a pártban viszont kimondottan pökhendinek tartják, egyikük úgy fogalmazott, hogy "juppis, fideszes fazon, kiskirálykodó, dzsentroid allűrökkel".

Beszólogató stílusának egyik feltűnést keltő parlamenti megnyilvánulása volt, amikor az őt gazdasági csalással vádoló Répássy Róbert fideszes képviselőnek azzal vágott vissza, hogy az Orbán család gazdagodott meg gyanús körülmények között: "Rosszul tetszik emlékezni, képviselő úr? Vegye be a gyógyszerét!" Egy munkatársa "menjetek-a-picsába stílus"-nak nevezte határozottságát. "Én nagyon bírom a stílusát. Olyan, aki megmondja, hogy miket gondol" - mondta róla egy másik ismerőse, aki szerint nem sértegető, hanem egyenes ember a miniszter.

Gyurcsány Pápán töltötte gyerekkorát, édesapja segédmunkás, édesanyja fonónő volt. Gyurcsány utált otthon lenni, és a sok vita elől 14 éves korában kollégiumba menekült. "Tehetséges fiúnak számítottam, tovább akartam tanulni, és az osztályfőnököm is támogatott ebben. Felültem egy vonatra, és felvételiztem az Apáczaiba." Azért választotta a budapesti gimnáziumot, mert itt nem csak kollégiumot, hanem ösztöndíjat is adtak a tanulóknak. Gyurcsány több interjújában elmondta már, hogy családja nem csak állandó veszekedésekkel tette nehézzé gyerekkorát, de hatalmas szegénységben is éltek. Önmagát azóta is szívesen nevezi "proligyereknek", és szerinte többmilliárdos vagyona ellenére most is visszafogott életet él.

Nem sokáig maradt azonban az Apáczaiban, ahová otthonról szökött. Összeveszett a szerinte despota kollégiumi igazgatóval. Rövid ideig ismét otthon volt, majd talált egy másik középiskolai kollégiumot, és Pécsre költözött. Itt is vitatkozott tanáraival, de sikeresen leérettségizett, majd tanárképző főiskolára ment. Pécsi iskoláiból kétszer házasodott: előbb egy gimnáziumi osztálytársát, majd egy tanárképzős lányt vett feleségül. Pécsen elvégezte a közgazdasági egyetemet is, miközben egyre aktívabbá vált a KISZ-ben (Kommunista Ifjúsági Szövetség). Városi KISZ-titkárságig vitte, majd a mozgalom országos testületében is vezető pozícióba került.