Rendeletben készül korlátozni az egészségügyi minisztérium a pszichiátriákon alkalmazható kényszerítő eszközöket, például az ágyhoz kötözést, a hálós ágyak használatát pedig teljesen megtiltanák. A jogvédők szerint a rendelettel a minisztérium több éves lemaradásban van: a kényszerítő eszközökről ugyanis annak ellenére nincs konkrét útmutatás, hogy erre az Európai Tanács illetékes bizottsága is felszólította a kormányt. A főváros legismertebb pszichiátriáján mindennapos a többi beteget zavaró ápoltak órákig tartó ágyhoz kötözése.

Rendeletben korlátozzák a pszichiátriai kényszerítő eszközöket, például tilos lesz hálós ágyba tenni a betegeket - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Kereszty Éva, az egészségügyi tárca főosztályvezetője, aki azt is hozzátette: a rendelet tervezete szinte teljesen elkészült, már csak az a kérdés nyitott, hogy mennyi időt adnak az intézményeknek felkészülni a változásokra. Az [origo] megkereste a minisztérium főosztályvezetőjét, de Kereszty - egyéb elfoglaltságaira hivatkozva - nem nyilatkozott a készülő rendeletről.

A jogvédők szerint a rendelet megalkotásával a minisztérium több éves lemaradásban van, hiszen már évekkel ezelőtt felszólította az illetékeseket az Alkotmánybíróság a pszichiátriai betegek korlátozására vonatkozó szabályok pontosítására. Ezt követően a minisztérium módosított az ide vonatkozó jogszabályon, de a mai napig nem hiányzik egy konkrét szabályrendszer, ahol pontosan meghatározzák, hogy melyik kényszerítő eszköz tilos, melyik használható bizonyos körülmények között, és mennyi ideig - mondta az [origo]-nak Fridli Judit, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. A kormányt már az Európai Tanács illetékes bizottsága is felszólította, hogy határozza meg jogszabályban, melyek a megengedett kényszerítő eszközök a pszichiátriai osztályokon, a gondozóintézetekben.

A hálós ágyak alkalmazásának megszüntetéséről szakmai szervezetek és a minisztérium is adott ki körleveleket, a pszichiátriákon szinte kivétel nélkül meg is szűnt a használatuk, a szociális otthonokban azonban még sok helyen előfordulnak. Egy 2001. végén készült felmérés szerint az országban 19 darab hálós ágy volt a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézményekben. A hálós ágyak egyetlen célja, hogy a nehezen kezelhető beteg ne tudjon felkelni az ágyából. Létezik rácsos és valódi hálós változat is, egy 2003-as, az uniós csatlakozás álló országokat feltérképező vizsgálat mindkettővel találkozott Magyarországon.