A hálós ágyon kívül más kényszerítő, korlátozó eszközök is léteznek; a legritkább, hogy a beteget elkülönítik, teljesen egyedül kell lennie egy üres szobában - ez azonban a legtöbb pszichiátrián már csak azért sem fordul elő, mert nincs elég hely. Viszonylag gyakori korlátozás az ágyhoz vagy székhez kötözés és a legyógyszerezés, amikor a betegek annyi gyógyszert kapnak, hogy szinte teljesen mozgásképtelenné válnak - mondta Fridli Judit jogvédő. A készülő rendeletnek azt kellene pontosan meghatározni, hogy az említett módszerek közül melyiket, mennyi ideig, milyen feltételek mellett lehet alkalmazni. A rendeletnek tartalmaznia kellene majd azt is, hogy ezek a kényszerítő eszközök közvetlen veszélyeztető helyzet elhárítására szolgálnak, nem lehet napokig, hónapokig ilyen körülmények között tartani senkit - tette hozzá a jogvédő.

Hálós ágy már évtizedek óta nincs, a lekötözés viszont mindennapos az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. Sokszor éjszakára kötözik le a betegeket ágyukhoz, hogy ne zavarják a többieket, de az időseket gyakran nappal is székhez kötik, hogy ne feküdjenek állandóan - tudtuk meg egy, az intézményben dolgozó, névtelenséget kérő forrásunktól. A hozzátartozók gyakran szóvá is teszik ezt, van aki perrel is fenyeget, de a módszerek ennek ellenére nem változnak. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a pszichiátriákon bizonyos ideig lekötözhetik a betegeket, de ez nem lehet büntetési eszköz, és a beteget el kell látni ezidő alatt is. Ha ez mégsem így történik, a betegjogi képviselőhöz fordulhat a családja, sőt akár pert is indíthat, de ez nem jellemző - mondta a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa.

A kényszerítő eszközök alkalmazását a legtöbb intézetben azzal indokolják, hogy kevés a szakápoló, nagy a zsúfoltság, nem tudnak minden agresszív beteggel elbeszélgetni, egyesével megnyugtatni mindenkit. A készülő rendelet várhatóan türelmi időt ad az ápolók képzésére, hogy ne csak a kényszerítő eszközökben lássák a megoldást. Emellett több intézetben fejlesztésekre, a minimumfeltételek kialakítására is szükség lenne, hogy kiszorítsák a betegeket korlátozó eszközöket.