Szabadi Béla, a Földművelődési és Vidékfejlesztési Minisztérium az Orbán-Torgyán kormány idején volt politikai államtitkára a Klub Rádió kedd esti műsorának adott telefoninterjújában azt mondta, nem mások ügyeit akarja leleplezni, nem a bőrét akarja menteni, hanem azt akarja bebizonyítani, hogy nem bűnös az ellene felhozott vádpontokban.

A milliárdos vagyoni hátrány okozásával vádolt politikus büntetőpere a múlt héten kezdődött meg a Fővárosi bíróságon. Az ennek kapcsán vele készített interjúban elmondta, egykori minisztere, Torgyán József "igen kelletlenül és kellemetlenül beszélt vele 2001. novemberében", amikor felhívta, és ezek után többet nem is kereste.

"Nekem nincsen szükségem arra, hogy bárkire tereljek bármit (...), tehát azok az ügyek, amelyekben engem meggyanúsítottak és megvádoltak, azok nem bűncselekmények" - állította. Ezt majd a bíróság fogja kimondani, ugyanakkor más esetekben az ilyen ügyek messze nem jutnak el a bíróságig, mondta.

Letartóztatásának körülményeit így idézte fel: "géppisztollyal kísértek, mint igen veszélyes bűnözőt és nem egy bilincset tettek rám, hanem kettőt". Következtetése szerint "ez egy eleve eldöntött kérdés volt". Azt hangsúlyozta: "a törvény előírja azt, hogy amennyiben egy kormányzati tényezővel kapcsolatban bármi felmerül, a vizsgálatot azzal kell kezdeni, hogy a miniszterelnök felállít egy bizottságot, a bizottságnak egy politikai államtitkár esetében nem lehet alacsonyabb rendű tagja, mint politikai államtitkár, és akkor ott számot ad erről".

"Én nem vásároltam öltönyöket és nekem nem volt hitelkártyám" - tagadta az egyik vádat Szabadi Béla. A Ferencváros támogatásának ügyében azt mondta: a megkötött reklámszerződés visszterhes ügylet, amelynek megítélése nem változhat aszerint, hogy állami vállalkozás vagy magánvállalkozás köti. És aki ilyet számon kér, az "miért nem kéri számon az Orbán-kormányon azt, hogy azok után, hogy engem előzetes letartóztatásba vettek lényegében a reklámszerződések miatt, azok után az UTE több száz millió forintot kapott állami cégektől reklámszerződések fejében, olyan állami cégektől, ahol semmi szükség nem lehetett a reklámra".

A megvádolt politikus a Magyar Fejlesztési Bankot, a Magyar Villamos Művek Rt-t, majd a Mol Rt-t és "a csődközeli helyzetben lévő" Magyar Postát említette példaként. "És ez mind rendben van, csak Szabadi Béla nincs rendben" - mondta. Felidézte, hogy annak idején elment az MSZP és az SZDSZ képviselőiből álló parlamenti rész-vizsgálóbizottság ülésére. "Én ott nagyon sok mindent elmondtam" - állította, "erre a válasz az volt, hogy még egyszer kikérték a mentelmi jogomat".

Szabadi Béla azt mondta, ő mindig elmondta az igazságot, és "hogyha az újságok megfelelően tudósítanak például a mai napról, akkor nagyon sok mindent megtudhatnak", ő ugyanis a kérdésekre megfelelő választ adott. "Ha nem is leleplezésnek szántam azt, amit elmondtam, megnyugtató lehet az a válasz, az hogy én semmiféle olyat nem követtem el, ami bűncselekménynek (...) tartható" - idézte fel a keddi tárgyalási napot.