Milliárdos nagyságrendú pénzmosással gyanúsítja a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt a három pénzváltót, akikkel kapcsolatban állt Molnár Csaba alezredes is, és aki ellen emiatt vizsgálat indult.

A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el pénzmosás gyanújával azokkal a pénzváltókkal szemben, akikkel kapcsolatban állt Molnár Csaba rendőr nyomozó, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetője. A nyomozást a BRFK folytatja le, az iratokat hétfőn kezdték el tanulmányozni. Tóth Gábor, a   rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomozásnak nincs köze a Molnár Csaba ellen lefolytatott vizsgálathoz. Az ügyről részleteket nem árult el, csak annyit, hogy a gyanú szerint három férfi a 2002 vége és 2003 novembere közötti időszakban több milliárd forint értékben váltott feketén valutát, majd az így szerzett pénzt mosták tisztára legálisan működő pénzváltókban.

Arra a kérdésre, hogy a feketén végzett pénzváltásért is folyik-e eljárás, egyelőre nem adtak választ a nyomozás vezetői. A pénzmosás feltétele, hogy bűncselekményből származzon a pénz. Tóth Gábor az [origo] érdeklődésére erről annyit mondott, hogy nem folyik párhuzamosan más nyomozás a három pénzváltó ellen, így feltehetőleg ők vizsgálják ki az illegális pénzváltással kapcsolatos gyanút is. Arra a kérdésünkre, hogy tanúként ki akarják-e hallgatni Molnár Csabát, Tóth azt mondta, hogy ennek szükségessége nem merült fel.

A három pénzváltóról a Nemzetbiztonsági Hivatal gyűjtött információkat. Eközben hallgatták le telefonjaikat és így rögzítették a Molnár Csabával folytatott telefonbeszélgetéseket is. Az NBH ezután úgy ítélte meg, hogy a beszélgetések alapján a rendőr kapcsolatának jellegét tisztázni kell. A rendőrség belső vizsgálata nem állapított meg szabálytalanságot vagy bűncselekményt, de az aktát továbbították az ügyészségre. A Fővárosi Főügyészség ezután hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el. A három pénzváltó ellen ettől függetlenül pénzmosás miatt rendeltek el nyomozást, ez került a BRFK-hoz.

A három gyanúsítottat őrizetbe vették. Egyikük Bassam T. 45 éves szíriai származású magyar állampolgár, Ghassan A. 31 éves szíriai állampolgár és D. Zoltán 34 éves budapesti lakos.

György Bence