Kovács: Az Európai Néppárt nyilatkozata rágalmakra épül

Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke szerint az Európai Néppárt elnökségének nyilatkozata a Fidesz rágalmaira épül. "Az Európai Néppárt Elnöksége - amelynek Orbán Viktor is tagja - megalapozatlanul bírálja a magyar kormányt.

A nyilatkozat a Fidesz rágalmaira épül, állításait nyilvánvalóan a legnagyobb ellenzéki párt vezére sugallta" - tartalmazza a pártelnök-külügyminiszter szerdai közleménye. Az Európai Néppárt elnöksége kedden Brüsszelben határozatban bírálta a magyar kormányt, amely szerinte politikai kampányt folytat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke ellen.

"A néppárti nyilatkozat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét mint független intézményt veszi védelmébe a magyar kormánnyal szemben. A valóságban a felügyelet önálló jogi személyiséggel bír és önállóan gazdálkodik, azonban tevékenységét a kormány irányítja és a pénzügyminiszter felügyeli. A felügyelet jelenlegi szerkezetét l999-ben az Orbán-kormány alakította ki, három intézmény összevonásával és több tekintélyes pénzügyi szakemberként számon tartott vezető eltávolításával" - szögezi le közleményében Kovács László.

Hangsúlyozza: az Európai Néppárt elnökségének állításával szemben a mostani átszervezés célja nem Szász Károly eltávolítása, hanem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkájának hatékonyabbá tétele.

"A nyilatkozat állításával ellentétben sem az Európai Unió Bizottsága, sem a Nemzetközi Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete (OECD) nem marasztalta el a magyar kormányt a tervezett átszervezés miatt" - áll a közleményben. Kovács László leszögezi: sajnálatosnak tartja, hogy a volt miniszterelnök nem először él vissza nemzetközi tisztségével, s próbálja azt a kormány lejáratására felhasználni.

"Ráadásul mindezt akkor teszi, amikor a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve mindent elkövet az ország pénzügyi stabilitásának megőrzéséért és a befektetők bizalmának visszaszerzéséért. Magyarország külügyminisztereként és a Magyar Szocialista Párt elnökeként arra kérem Orbán Viktort, hogy ha segíteni nem tud vagy nem akar, legalább ne ártson az országnak, a nemzet érdekeinek" - írja közleményében Kovács László.

KAPCSOLÓDÓ CIKK