Cáfolják a vérhiány hírét

Gyakran kell elhalasztani a tervezett műtéteket vér-, vagy szakemberhiány miatt - állítja Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet főorvosa. Az Országos Vérellátó Szolgálat azonban cáfolja a vérhiányt, főigazgató-helyettese szerint bőven elegendő egység vér van - írja a Népszabadság.

Életmentő operációk nem maradhatnak el, de az előre tervezett műtéteket gyakran kell elhalasztani a szakasszisztensek, vagy éppen vérhiány miatt. Erről Magyari Zoltán, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet főorvosa számolt be. A főorvos szerint a régóta meglévő létszámhiány igazából most kezd komoly gondokat okozni. Az intézmény tizenkét műtőjéből átlagban csak négy-hat működik, mert tizenhét helyett csak hét aneszteziológus asszisztens van. Az OBSI a keleti országokból tervezi pótolni a hiányt - írja a Népszabadság.

Magyari doktor szerint a műtéteket gyakran csak úgy tudják elvégezni, ha hozzátartozókat kérnek fel véradásra. Egy-egy beavatkozáshoz egyre nehezebb vért szerezni. Többek kötött azért, mert egyre kevesebb embernek jut eszébe vért adni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat azonban cáfolja a főorvost. Hoffer Izabella, az OVSZ főigazgató-helyettese szerint az ideális 8-10 ezer egységnyi vérkészletet helyett, 11 ezer egység vérrel rendelkeznek. A főigazgató-helyettes állítja, képesek kielégíteni az igényeket, és nem kaptak olyan jelzést, hogy gond lenne. Szerinte gondot az okozhat, ha a beteg vérmintáját nem küldték meg, vagy csak délután jelezték a másnapra tervezett műtétet.

A lap szerint a Magyar Kórház Szövetséghez sem érkezett hivatalos jelentés arról, hogy gondok lennének a vérellátással, jóllehet a vér árának jövő évre tervezett emelése okozhat problémákat. Ajkay Zoltán, a szövetség jelenlegi elnöke elismerte, hogy éppen a műtéti területen nagy a szakemberhiány. Ajkay Zoltán szerint nem egyszerű Romániából, Ukrajnából vagy Szlovákiából pótolni a kiesőket, a nehezen honosítható diplomák, és a nyelvi nehézségek miatt - derül ki a Népszabadság írásából.