Éjjel-nappal várja a hajléktalanokat a szombaton átadott "Oltalom fűtött utca" a VIII. kerületben. A fedett utcát, ahol kórház és fürdő is működik, levegőbefújással tartják állandóan 20 fokon - írja a Magyar Hírlap.

Szerelőcsarnokból alakították ki az első fűtött utcát hajléktalanoknak. Az Oltalom Egyesület melegedőhelye valóban utcaszerű: van trafik, fodrászat, kórház és fürdőblokk - írja a Magyar Hírlap. A fedett utca hőmérsékletét levegőbefújással tartják állandóan 20 fokon. Naponta egyszer meleg ételt adnak, kenyeret, forró teát bármikor lehet kérni. A VIII. kerületi Dankó utcában lévő szállóba nappal százan, éjjel ötvenen férnek be.

A fővárosban jelenleg a nappali melegedőkkel együtt 3500 férőhely van a fedél nélkül lévők számára, miközben a hajléktalanok körülbelül húszezren vannak. Országosan nyolcezer szálláshely működik, a hajléktalanul élők száma pedig - hivatalos becslések szerint - legalább ötvenezer. A tapasztalatok szerint a hidegebb időszakban a vidékiek közül is sokan Pesten próbálnak ideiglenes szállást keresni.