A hatos útba építenék a mérgező anyagot

Jó alkalom kínálkozik arra, hogy ártalmatlanítsák a már nem működő Metallochemia gyár mérgező hulladékait: a szennyező anyagot a 6-os gyorsforgalmi út alapjába építenék be - írja a Magyar Hírlap. A tervet támogatja a gazdasági és a környezetvédelmi tárca is, a Pénzügyminisztérium viszont sokallja a költséget, állami forrás helyett a szennyezésért felelős vállalat jogutódjára terhelné a kárelhárítást.

A Metallochemia gyár bezárása után tizenhárom évvel jelenleg is veszélyben él a környék lakossága: időnként egészségkárosító por kavarog Nagytétény levegőjében és az ólommal szennyezett talaj miatt tilos a közelben zöldséget termeszteni. Az ingatlanok pedig elértéktelenedtek a környéken. Most lehetőség nyílna a szennyeződés felszámolására: az épülő 6-os gyorsforgalmi út alapjába építenék be a salakanyagokat - írja a Magyar Hírlap.

A tervet támogatja a gazdasági és a környezetvédelmi tárca is, a Pénzügyminisztérium viszont sokallja a költséget, ragaszkodik ahhoz, hogy a több milliárd forintba kerülő beavatkozást a szennyezésért felelős vállalat jogutódja fizesse. A környezetvédelmi tárca helyettes államtitkára, Tátrai Miklós szerint nincs értelme a Metalloglobusra erőltetni a kárelhárítást, mert ez a cég csődjéhez vezetne és ezt követően szintén az államra hárulna a beavatkozás.