A nyugdíjasok nagyobb része éppen csak kijön pénzéből, mindössze két százalék vallja magáról, hogy gondok nélkül él - áll a KSH legújabb, öregedésről végzett kutatásában, melyet a Magyar Hírlap közöl. Az idősebbek megbecsülése a munkahelyeken romlik, egyre kevesebb fiatal ért egyet azzal, hogy az öregek munkája többet ér, mint az övék.

Az öregségi nyugdíjban részesülők 59 százaléka beosztással, éppen csak kijön a pénzéből, a rokkantnyugdíjasoknál 52 százalék állítja ugyanezt. Az utóbbiak 23 százalékának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, míg az öregségi nyugdíjban részesülőknél ez az arány tíz százalék. Közülük két százalék vallja azt, hogy gondok nélkül él, de a rokkantnyugdíjasoknál ez az arány mindössze 0,5 százalék - derül ki a KSH legújabb, öregedésről végzett kutatásából, melyet a Magyar Hírlap közöl. Akik nyugdíj előtt állnak, azoknak több mint 60 százaléka úgy képzeli el, hogy nyugodt, szép, kiegyensúlyozott nyugdíjaskor elé néz. A már nyugdíjban lévőknek alig 40 százaléka gondolja ugyanezt.

Egyre kevesebb fiatal ért egyet azzal, hogy az öregek munkája többet ér, mint az övék. A 18-75 év közöttiek fele szerint a munkahelyeken egyáltalán nem becsülik meg azokat, akik kezdenek kiöregedni a munkából. Az idős emberekkel kapcsolatos sztereotípiák azonban pozitívan változtak. 1982-ben a megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az idősek szeretnek beleszólni a fiatalok életébe, 2002-re 52 százalékra csökkent ez az arány.