A Magyar Televízió Rt. elnöke és az intézmény közalapítványi kuratóriumi elnöksége közötti második nagy összecsapás lett volna a szerdán nyilvánosságra került filmvásárlási szerződés, Ragáts Imre tévéelnök azonban még azelőtt lemondott, hogy a botrány kibontakozott volna.

A HVG e heti számában megjelent: a tervek szerint a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtöki ülésén ismét napirendjére tűzi a közszolgálati médium elnöke leváltásának ügyét. A lap szerint ugyanis "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke".

A kuratórium elnöksége október 30-án rendelt el azonnali hatállyal vizsgálatot, mivel tudomására jutott, hogy jóváhagyása nélkül a televízió vezetője áprilisban hosszú távú reklámidő-értékesítési szerződést kötött. Másnapi rendkívüli ülése után a kuratóriumi elnökség állásfoglalásában hangsúlyozta: érvénytelennek tartja ezeket a szerződéseket.

A grémium az MTV Rt. felügyelő bizottságát kérte fel, hogy november 6-ig folytasson vizsgálatot az ügyben "az egységes álláspont megteremtése érdekében", továbbá "az érvénytelen szerződések megkötésével kapcsolatos felelősség mértékének megállapítására vonatkozóan". Az MTV sajtóreferense három nappal később bejelentette, hogy a nap folyamán a Magyar Televízió Rt. közös megegyezéssel felbontotta az említett szerződéseket, hozzátéve: nem hozhatja nyilvánosságra az azokban szereplő három cég nevét.

A felügyelőbizottság jelentése - az anyag egy magát megnevezni nem kívánó ismerőjének elmondása alapján "vaskos és szigorú" - sajtóinformációk szerint egyértelműen Ragáts Imre felelősségét is megállapította az ügyben. A vizsgálat lezárta után a kuratóriumi elnökség Ragáts Imre felmentését javasolta a társadalmi szervezetek által delegált tagokat is magában foglaló nagykuratóriumnak, a 29 tagú testületben azonban még egyharmados támogatást sem kapott az indítvány.

"Egyértelmű és világos volt mindenki számára, hogy ez volt az utolsó olyan ügy, amit a kuratórium még úgy fogadott el, hogy megmagyarázható; nincs tovább" - jelentette ki Czeglédi László, a kuratórium elnöke az ülés után.