A reklámidő szabálytalan értékesítéséről szóló megállapodások után újabb vitatott szerződések kerültek nyilvánosságra, amelyeket szintén Ragáts Imre tévéelnök kötött. A HVG cikke szerint Ragáts még a nyáron titokban szerződéseket kötött volt felesége üzlettársával egy ismeretterjesztő sorozatra, állítólag a piaci ár többszöröséért. Ragáts még ma tárgyal az MTV kuratóriumának elnökével, ahol várhatóan szóba kerül távozása is.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége csütörtöki ülésén a tervek szerint ismét napirendjére tűzi a közszolgálati médium elnökének leváltásának ügyét - olvasható a HVG e heti számában. A lap értesülései szerint ugyanis azóta elvált felesége üzlettársának cégétől vásárolt természetfilm-sorozatot a posztra hét hónappal ezelőtt megválasztott Ragáts Imre, állítólag a piaci ár háromszorosáért.

A hetilap csütörtökön utcára kerülő számának cikke szerint a grémium vélhetően újabb felügyelőbizottsági vizsgálatot kér Ragáts Imre tévéelnök ellen, aki az MTV Rt. nevében július utolsó napjaiban bruttó 55,3 millió forintért vásárolta meg a Keresztül-kasul a tengereken című szériát a Cears Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-től.

"A szerződést a köztévé - a HVG értesülései szerint példátlan gyorsasággal - két nap alatt iktatta, Ragáts pedig egy hét múlva határozott a Cears-féle megállapodás titkosításáról" - olvasható a hetilap internetes kiadásában a www.hvg.hu alatt elérhető írásában.

Az újság arról ír: a társaság 52, egyenként 26 perces, a Spektrum televízióban már vetített film szállítását vállalta, s csak "a jogviszony tartamára" garantálta az MTV kizárólagosságát. Novemberig mindössze 13 epizód érkezett meg a Cears-től, amiért két nappal azt követően fizetett ki 13,8 millió forintot a köztévé, hogy távozott a társaságból Ragáts Imre volt feleségének üzlettársa - írja a HVG, amely szerint az MTV Rt. már felbontotta a szerződést a Cears Bt.-vel.

A HVG emlékeztet arra, hogy a kuratóriumi elnökség áprilisi határozata szerint valamennyi filmbeszerzéshez és az ötvenmillió forintnál nagyobb összegről szóló szerződésekhez a grémium jóváhagyása szükséges, azok lényegesebb elemeit pedig január óta nyilvánosságra kell hozni az MTV internetes honlapján.

A Magyar Televízió Rt. sajtóreferense közölte, hogy már folyik a belső vizsgálat a vitatott filmvásárlási szerződéssel kapcsolatban. "Van ilyen szerződés, folyik a vizsgálat" - mondta Csorba Mária szerdán az MTI érdeklődésére, minden további közléstől elzárkózva. Ragáts Imrét nem sikerült mindeddig elérnie az MTI-nek; több munkatársának közlése szerint várhatóan nem nyilatkozik az ügyben a tévéelnök.

Az MTI értesülései szerint Ragáts még a nap folyamán találkozik Czeglédi Lászlóval, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökével, és a megbeszélés egyik témája Ragáts Imre esetleges távozása lesz posztjáról. "A végjátékot játsszuk már napok óta" - mondta a hírt megerősítve az MTI-nek a kuratóriumi elnökség egyik tagja, akinek szavai szerint a testület "nem keresi az újabb botrányokat, de azok vannak". Egy másik tag annyit közölt, reméli, hogy Ragáts Imre megelőzi őket, és lemond.

Czeglédi László az [origo]-nak megerősítette a találkozó hírét, annak helyszínét és időpontját azonban nem kívánta elárulni. Annyit közölt, hogy este találkozik majd a tévéelnökkel. Kérdésünkre, miszerint a találkozó egyik témája valóban tévéelnök távozása lesz-e, azt válaszolta, hogy ez is felmerülhet.

Korábban Haraszti Miklós, a közszolgálati médium közalapítványi kuratóriumi elnökségének SZDSZ-es tagja az újabb vitatott szerződésekkel kapcsolatban közölte, hogy az MTV felügyelőbizottságának vizsgálatát kéri.

Ugyanolyan, mindenre kiterjedő vizsgálatra van szükség,mint amilyen a jóváhagyásunk nélkül kötött reklámidő-értékesítési szerződések ügyében folyt - mondta Haraszti. Hozzátette, hogy "fel kell tárni a valóságos felelősséget". Haraszti Miklós közölte: kérni fogja, hogy a kuratórium társadalmi szervezetek által delegált tagjai közül valaki megfigyelőként részt vehessen az eljárásban. Szavai szerint így - szemben az előző vizsgálat idejével - nem támadhat "információs szakadék" a kuratórium elnökség tagjai és a társadalmi delegáltak között.