Holnap találkozik Polt Salgóval

Pénteken találkozik Polt Péter legfőbb ügyész és Salgó László országos rendőrfőkapitány. Lamperth Mónika belügyminiszter november elején kérte fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezzen személyes találkozót a legfőbb ügyésszel a rendőrség és az ügyészség között kialakult nézeteltérések tisztázására.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint péntek reggel találkozik Polt Péter legfőbb ügyész Salgó László országos rendőrfőkapitánnyal. Polt december elején jelezte Salgónak, hogy készen áll a személyes találkozóra, amit az országos rendőrfőkapitány már korábban kezdeményezett.

 

Lamperth Mónika belügyminiszter november elején kérte fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezzen személyes találkozót a legfőbb ügyésszel a rendőrség és az ügyészség kialakult nézeteltérések tisztázására. Polt akkor visszautasította a találkozót, és bár jelezte, hogy bizonyos elemzések elkészülte után kész a találkozóra, nem adott időpontot. Közben levélben ajánlott személyes egyeztetésre lehetőséget a belügyminiszternek, amit viszont Lamperth utasított vissza.

Az új büntetőeljárási törvény, amely július 1-jén lépett hatályba, a korábbinál szorosabb együttműködést ír elő a nyomozások során a rendőrség és az ügyészség között, és lehetőséget ad az ügyészeknek arra, hogy a nyomozás menetét közvetlenül meghatározza, utasítást adjon a rendőröknek. Emiatt is lehet a korábbinál több súrlódás a két hatóság között, és az új jogszabállyal kapcsolatos eddigi tapasztalatok összegzése miatt merült fel a Polt-Salgó, majd a Lamperth-Polt találkozó szükségessége.

A két testület vezetőjének kapcsolata a K&H-botrány egyik gyanúsítottja miatt mérgesedett el: Rejtő E. Tibor volt bankigazgatót a rendőrség értesítése nélkül egy másik börtönbe szállította, és kihallgatta az ügyészség. Ezen kívül is voltak súrlódások a két testület között: az ügyészség több olyan, a mostani ellenzéki pártokat kínosan érintő ügyben nem emelt vádat, melyekben a rendőrök ehhez elégségesnek találták a bizonyítékokat. Polt és Salgó mindezek ellenére korábban egyetértettek abban, hogy nincs köztük politikai ellentét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK