Hangos és rezgő fűtőmű keseríti az óbudaiak életét

A megengedettnél jóval nagyobb zajt bocsát ki az óbudai Zápor utcában működő fűtőmű. A környék lakói szerint nemcsak a zaj elviselhetetlen, de a házak is állandóan rezegnek. A Főtáv Rt. viszont legjobb esetben is csak 2005-ben zárja be az üzemet. A cég osztályvezetője szerint az ehhez szükséges fejlesztéseknek több buktatója is van, ezért egyelőre nem lehet kész tényként kezelni a fűtőmű felszámolását.

 

"Ez egy nyűg a nyakunkban. Mi már megpróbáltunk mindent, de az egyetlen megoldás, ha megszüntetjük" - mondta az [origo]-nak az óbudai Zápor utcában álló hőközpontról Sturdik Miklós, a Főtáv. Rt. osztályvezetője. Az Óbuda központjában álló telep több mint 10 ezer lakást lát el meleg vízzel. A Főtáv azért döntött mégis megszüntetése mellett, mert az évtizedekkel ezelőtt épült üzem korszerűtlen és zajos, ami zavarja a környéken élő embereket.

"Több mint 10 milliót költöttünk rezgés- meg zajcsökkentő megoldásokra, de a fűtőmű soha nem ment a megengedett zajszint alá" - mondta Sturdik, aki szerint két fő oka van a lakossági panaszoknak. Az egyik, hogy a telep eredetileg lakatlan környéken épült, a területet azonban később beépítették. "Ezt nem lett volna szabad" - vélekedett az osztályvezető. A panaszok másik oka, hogy a fűtőmű kéményei lemezes borításúak, és átveszik a kazánok rezgését. Ez ellen téglakémény építésével akart védekezni a Főtáv, azonban az óbudai önkormányzat nem adott építési engedélyt.

A telep nyáron nem működik, mert az alacsonyabb hőigényt akkor a Kunigunda utcából is ki tudja elégíteni a Főtáv. Télen azonban állandóak a lakossági panaszok. "Aki ezt iderakta, az volt egy nagy marha. Ezt így írja meg. Nem volt normális" - panaszkodik a Zápor és a Kiscelli utca sarkán, éppen az erőművel szembeni házban lakó idős néni. "Tizenöt éve itt élünk, ebben a zajban, és mi nem is innen kapjuk a meleget, csak a nagy házak" - mutat a környéken álló panelépületekre.

"Nem a zaj a probléma, hanem az, hogy rezegnek a házak" - világosított fel a helyzetről egy középkorú úr, aki évekig a környéken volt gondnok. "Volt olyan, amikor arra ébredtem, hogy csörög a kilincs. Pedig olvastam is, meg az orvosok is mondták, hogy az alacsony frekvenciájú rezgés károsabb, mint a magas" - magyarázza a férfi, aki szerint évek óta nem változott semmi. "Én már régen örültem volna, ha megszűnik, 33 éve zavar" - mondja.

Sturdik szerint azonban korai lenne még kész tényként kezelni az üzem megszűnését. A hőközpontot ugyanis csak akkor tudja felszámolni a Főtáv, ha előbb korszerűsítik a Kunigunda utcai telephelyet. A tervek szerint 2005-től innen kapna egész Észak-Buda - mintegy 40 ezer háztartás - meleg vizet. Sturdik azonban úgy vélte, hogy a közel 50 milliárdos beruházásnak több buktatója is van.

A vezetékdimenziót és a hőigényt is figyelembe kell majd venni - világosított fel Sturdik. Gondot jelenthet a Kunigunda utcai telep korszerűsítéséhez szükséges pénz összegyűjtése, de az osztályvezető azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az építési engedély beszerzésével lesznek problémák. "A szándék az, hogy megszűnjön a Zápor utcai központ, de ezt egyelőre nem lehet készpénznek venni" - mondta.

Addig pedig mindenki a maga módján próbál együttélni a zajjal. Az egykori gondnok szerint például éjszaka annyira nem is zavaró az üzem. "Ha én alszom, felőlem ágyút lehetne sütögetni mellettem" - mondja.

Sáling Gergő