Tilos a hanukai gyertyagyújtás az Astorián

A főváros nem engedélyezte a hanuka alkalmából tervezett gyertyagyújtást az Astoriánál. Az ünnepséget négy zsidó ifjúsági szervezet és a Bálint Zsidó Közösségi Ház tervezte december 22-e estére, a Hanuka Fesztivál keretében. A városvezetés illetékes bizottsága szerint a rendezvény aránytalanul nagy mértékben zavarta volna a forgalmas kereszteződést.

A városvezetés illetékes bizottsága csütörtökön bírálta el a Bálint Zsidó Közösségi Ház kérelmét. A közösség négy zsidó ifjúsági szervezettel együtt akart egy rendezvényt tartani a hanuka alkalmából hétfő este az Astoriánál. A bizottság szóbeli választ adott a beadványozóknak, miszerint a rendezvény túlzott mértékben akadályozná a forgalmat, ezért nem engedélyezik.

 

"Értetlenül állunk a döntés előtt, mivel az említett területen elég széles a járda, nem foglalnák el az emberek az úttestet. Ráadásul semmilyen kereskedelmi tevékenység nem zajlik azon a sarkon" - mondta az [origo]-nak az egyik fő szervező, Nagy Ákos. Hozzátette: remélik, hogy ez nem kompenzálás a keresztek miatt.

 

A Jobbik Magyarországért ugyanis a város több pontján keresztet állított fel, de számos önkormányzat elutasította a kérelmüket. A Jobbik több esetben a rendőrségtől szerzett végül területfoglalási engedélyt.

 

Az Astoriára tervezett rendezvény egy egész napos karitatív rendezvénysorozatot zárt volna le. A szervezők most azt tervezik, hogy a VII. kerületi önkormányzattól a Dohány utcai zsinagóga előtti térre kérnek engedélyt. "Ez a hely azonban túlságosan kötődik a zsidósághoz, a hanukának pedig éppen az a lényege, hogy kifelé megmutassa magát a zsidóság" - közölte Nagy Ákos. Az [origo] kérdésére, miszerint megpróbáltak-e a rendőrségen keresztül területfoglalási engedélyt szerezni, a szervező elmondta: a rendezvényt bejelentették a rendőrségen, és ott nem emeltek ellene kifogást. "A rendőrség segítsége az ismert biztonsági kockázatok miatt amúgy is fontos számunkra" - tette hozzá.

 

A hanuka alkalmából a Nyugati téren állítja fel a hanukiát szombaton a Chábád-Lubavics Egyesület. Nagy Ákos közölte: bár jó a viszonyuk a másik szervezettel, azok vallási, míg ők hagyományőrző céllal kívánják megünnepelni a hanukát.

 

A hanuka nyolc napig tartó ünnepe a zsidóknak. Ekkor emlékeznek meg arról, hogy megtisztították a szentélyt a görögöktől, akik azt megszentségtelenítették. A szentélybe bemenve viszont csak egy napra elegendő olajat találtak, amit végül mégis 8 napig égettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK