A három éve a kotyelnyicsi elmegyógyintézetből hazahozott újfehértói illetőségű Toma András után újabb elfelejtett magyar hadifoglyot találtak Veér András pszichiáter és segítői - értesült a Népszabadság. Az Emil keresztnevű, 80 év körüli férfi az Urálban, egy elmegyógyintézetben él, nyomorúságos körülmények között.

Veér Andrásék már megkezdték az expedíció előkészítését, amely felkeresné Emilt, és tisztázná, honnan származik, hogy került az egykori Szovjetunióba, és miért nem tudott eddig hazatérni. A vállalkozást - a szóbeli ígéretek szerint - számos szponzor támogatná, de Veér és csapata még bízik abban, hogy az általuk eddig összegyűjtött - bár részben még ellenőrzésre váró - információk alapján a kormányzati illetékesek maguk is megteszik a szükséges lépéseket az elfelejtett hadifogoly azonosítása és hazahozatala érdekében.

A Népszabadság szerint a második világháború idején Varsó térségében hadifogságba esett, majd 53 évig egy orosz elmegyógyintézetben "felejtett" Toma András hazahozatala után Veér András számtalan levelet kapott Szovjetunióban eltűnt egykori magyar katonák hozzátartozóitól. A legtöbben utolsó reményként fordultak a fogolymentő pszichiáterhez. A levelek között csak néhány volt, amely ellenőrizhető információkkal szolgált az elveszett személy felkutatásához.