Mádl hétfőn dönt a PSZÁF-törvényről

Az államfő még gondolkozik azon, hogy mit tegyen a PSZÁF-törvény ügyében, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. Szombati lapértesülések szerint Mádl Ferenc nem írja alá a törvényt, és előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Az ellenzék hevesen támadta a kormányoldal által elfogadott jogszabályt, amelynek következtében megszűnne Szász Károly jelenlegi elnök megbízatása.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság szombati számában egybehnagzóan azt közölte, hogy a köztársasági elnök valószínűleg előzetes normakontrollt kér a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átalakítását magában foglaló jogszabályról.

Az elnöki hivatal sajtófőnöke az MTI megkeresésére vasárnap ugyanakkor azt közölte, hogy Mádl Ferenc hétfőn dönt a befektetők és betétesek fokozott védelmével kapcsolatos törvény ügyében. "A köztársasági elnök még gondolkozik azon, hogy milyen döntést hoz hétfőn" - mondta el Schillinger Erzsébet. Hozzátette: Mádl Ferenc hétfőn jelenti be, miként határozott a jogszabállyal kapcsolatban.

A "lex Szász" néven ismertté vált jogszabályt hétfő este fogadta el 192 szavazattal, négy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett az Országgyűlés. A Fidesz és az MDF tiltakozott ez ellen, szerintük ugyanis a törvénymódosítás egyetlen célja a PSZÁF jelenlegi elnökének, a Pannonplast-ügyet, s ezzel a K&H Equities-botrányt feltáró Szász Károlynak az eltávolítása a felügyelet éléről. A nagyobbik ellenzéki párt be is jelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

A kormány azt követően jelentette be törvénymódosítási javaslatát, hogy az október 29-i kormányülésen elutasította a PSZÁF 2002-es évéről szóló beszámolóját. Mindezt a kötelező gondosság elmulasztásával, az együttműködési készség hiányával és gazdálkodási hiányosságokkal indokolta.

A parlament által hétfőn elfogadott tervezet keretében újraszabályozzák a PSZÁF működését. Az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület, a Felügyeleti Tanács irányítja majd a bankfelügyeletet, amelynek elnökét - a miniszterelnök javaslatára - az Országgyűlés választja. A Felügyeleti Tanács legfeljebb öttagú lehet, a tagokat a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Emellett létrehoznak egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenek be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK